Ga naar de inhoud

Poëzie en de mystieke ervaring

Vrijdagavond | UITVERKOCHT

Lutherse Kerk | Groningen

vr, 12 jul. - 20.00


DIT PROGRAMMA IS UITVERKOCHT!

Hoe kijken we aan tegen het mystieke in een wereld waarin geloven in een hogere macht niet meer vanzelfsprekend is? Al eeuwenlang is men op zoek naar de mystieke ervaring, of dat nu door middel van meditatie, gebed of muziek is. Psychedelica worden volop ingezet om een transcendente ervaring op te wekken. Dichters in de Prinsentuin 2024 start op de vrijdagavond met inhoudelijke gesprekken en performances rond mystiek en hoe zo’n ervaring invloed heeft op je leven, maar ook op poëzie.

Lieke Marsman, voormalig Dichter des Vaderlands, en schrijver Roelof ten Napel spreken met elkaar over de invloed van hun mystieke ervaringen op hun werk, of die nu vanuit de natuurlijke, bovennatuurlijke of wetenschappelijke hoek komen. Marsman en Ten Napel lezen een selectie gedichten voor die zijn voortgekomen uit zo’n mystieke ervaring en dragen voor uit de werken van Meister Eckhart en Hadewych, door wie zij zich laten inspireren.

Meister Eckhart keert ook veelvuldig terug in het werk van Gronings eigen mystieke dichter: C.O. Jellema. Zijn werk is gevuld met verwijzingen naar de middeleeuwse mystiek en gedachten die voortborduren op de ideeën van Eckhart. Al is hij fysiek niet meer in ons midden, we kunnen Jellema deze avond toch horen en zien.

Hadewych is daarnaast te horen in haar liederen die worden uitgevoerd door het Groningse a capella koor Vocaal Ensemble Groningen. Speciaal voor deze avond werden een aantal liederen uit de bij de Historische Uitgeverij uitgegeven bundel gearrangeerd door hun dirigent, Wilfred Reneman.

Maker Eise Ivo Smit presenteert een improvisatieperformance waarbij hij op poëtische wijze verhalen vertelt, terwijl hij danst. Smit laat zich inspireren door filosofie en mystiek en is met name beïnvloed door het Soefisme en zet ook de Sama-dans in tijdens zijn optreden.

Noor Wildeling neemt het publiek mee in een interactieve performance over schrijven als spirituele activiteit: Ieder mens is ten diepste een creatief wezen. In een meditatieve performance neemt Noor Wildeling het publiek mee naar de heilige ruimte van het papier. Ze laat zien hoe haar eigen schrijven samengaat met spiritualiteit. Schrijven als geestelijke oefening; meditatie als methode. We laten ons onder andere vergezellen door de dagboeken van Etty Hillesum. Tijdens deze meditatieve performance ervaren we aan den lijve hoe het is om af te reizen naar die heilige ruimte. En dat zonder pen en papier. 

Moderator: Roos van Rijswijk

Het programma duurt tot 22.30 uur.

Uitverkocht

Voor deze avond geldt een toegangsprijs. Het programma is inmiddels uitverkocht.

  • Regulier: € 17,50
  • Scholier/student/CJP: € 6,00
  • Stadjerspas: € 2,50
Poëzie en de mystieke ervaring