Ga naar de inhoud

Festivaldagen zaterdag en zondag

Festivaldagen zaterdag en zondag

Fotografie: Reyer Boxem

Zaterdag en zondag waren dagen van warme sferen, nieuwe vondsten en boordevol poëzie. Gedurende beide dagen kon je intieme DichtBij-momenten ervaren, herkenbaar aan de roze paraplu’s. Hier droegen dichters jou hun werk voor, waarover je meteen met hen in gesprek kon. Met het heerlijke weer kon je hier relaxed bij gaan liggen in het gras, om met ogen dicht je te wanen in andermans woorden en gevoelens.

Verder gingen we op beide dagen dieper in op de gedichten bij langzaamleessies, maakten we een visuele presentatie van een gedicht bij SPRAAKLAB, beleefden we een poëtische VR-ervaring genaamd VER, en werden we onderdeel gemaakt van het project André en de anderen. Bovendien viel de vertaalworkshop Afrikaans-Amerikaanse poëzie op zaterdag erg in de smaak. Hier doken we met Jenny Mijnhijmer in de poëzie van Gwendolyn Brooks en van andere Afrikaans-Amerikaanse dichters die we kennen dankzij Rosey Pool, waarna we gedurende de rest van de dag verder konden werken aan onze eigen vertaling.

Festivaldagen zaterdag en zondag

Ook de podia boden boeiende inzichten, zoals het drukbezochte gesprek met het literaire collectief Poëzie is een Daad. De leden van dit collectief, Joost Oomen, Yentl van Stokkum en Stefanie Liebreks, vertelden over de keuzes rondom hun recente bloemlezing, hun favoriete gedichten, en meer. Internationale dichters Maria Borio (Italië), Karoline Brændjord (Noorwegen) en Jan Škrob (Tsjechië) vertelden over dichterschap in hun eigen land, en we genoten van de prachtige klanken van hun eigen werk, met vertaling aanwezig.

Festivaldagen zaterdag en zondag

Dit jaar was er opnieuw een volledig kinderprogramma. Kinderen konden kennis maken het zelf schrijven van gedichten tijdens de poëzieworkshop van Kasper Peters. Deze gedichten, of andere, konden ze leren drukken onder begeleiding van beeldend kunstenaars Eline Stalman en Anja Lofvers. Beide onderdelen kwamen tot stand in samenwerking met het Poëziepaleis. Daarnaast konden ze bij de ingang een speurtocht halen om zich met poëzie een weg te puzzelen door de Hortus. Tot slot verzorgden Luc en Marcelle de verrassende en ontroerende liedjesvoorstelling, gebaseerd op de dichtbundel Alle wensen van de wereld van Rian Visser.

Festivaldagen zaterdag en zondag

Op beide dagen werd er aandacht besteed aan streektaalpoëzie. We ervoeren op zaterdag de magie van het noorden tijdens Grunnegers in t Gruin, in samenwerking met CGTC. Tijdens dit programma vertelde schrijver en politica Marga Kool over het belang van streektaal, genoten we van een unieke luisterervaring door zangeres Marlene Bakker en gitarist Gernard Gepken, en van Groningstalig werk van Jan Glas, Marga Kool, Rieks Holtkamp, Willemijn van de Walle en Richard Nobbe.

Op zondag bezochten we opnieuw Grensland, een project in samenwerking met festival Grasnapolsky om Nedersaksisch een fris nieuw podium te geven. We genoten van gedichten in deze prachtige streektaal van vijf dichters uit de grensregio in Noord-Oost Groningen en Noord-West Duitsland: Renske Marike van Dijk (NL), Gesche Gloystein (D), Sacha Landkroon (NL), Arne Lentföhr (D) en Willemijn van de Walle (NL).

Festivaldagen zaterdag en zondag

Op zondag werden de winnaars van dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar (Poëziepaleis) bekendgemaakt. We mochten Amber Vanlerberghe feliciteren als winnaar van de categorie 12-14 jaar met haar gedicht ‘Zwembad’ en Friso Bijleveld als winnaar van de categorie 15-18 jaar met ‘Jongen’. Verder zochten we naar ruimtevaarders in de performance van Monique Hendriks, leerden we van Dorien Dijkhuis over VER en de toekomst van digitale poëzie, luisterden we naar het dialoog tussen Hélène Gelèns en Obe Alkema over de maatschappelijke rol van poëzie, en echt nog veel meer!

Festivaldagen zaterdag en zondag

Beide dagen vol poëzie werden afgesloten met muziek. Tim Koehoorn sloot feestelijk de zaterdag af en de zondag eindigde met een knallend optreden van Tagelyk, een onstuimige combinatie van de pakkende spoken word van Nyk de Vries en de enorme muzikaliteit van het saxofoonkwartet Artvark.

Drie dagen lang draaide het om poëzie in de Hortus Haren. Nu is het helaas al weer voorbij, maar we kijken ook alvast uit naar volgend jaar! Wil je nog lekker lang kunnen nagenieten? Abonneer je dan gelijk op onze nieuwsbrief. Hierin delen we, naast leuke nieuwtjes en literatuurupdates, elke editie ook twee gedichten van dichters die dit jaar op het festival stonden. Daarnaast kun je natuurlijk altijd de prachtige fotoreportage bekijken om je weer op dit heerlijke poëziefeest in de Hortus te wanen.