De 39ste Van der Leeuw-lezing zal op 19 november 2021 worden uitgesproken door schrijver Stefan Hertmans. ‘Van wie is de verbeelding?’ is de centrale vraag die Hertmans hierin stelt. In een samenleving waarin iedereen meer en meer de eigen identiteit opeist, kun je je afvragen: is het aan ons om te bepalen hoe anderen over ons denken? Dat raakt volgens Hertmans het hart van de literatuur, wier bestaansrecht zo ongeveer de inleving in de ander is.
Ondanks de aangescherpte corona maatregelen zal de 39e Van der Leeuw-lezing op vrijdag 19 november in aangepaste vorm gelukkig toch door kunnen gaan. Het programma begint. De beide lezingen zullen achter elkaar worden uitgesproken, zonder dat er een pauze wordt ingelast om groepsvorming te voorkomen. Om dezelfde reden zal er dit jaar ook geen boekenverkoop kunnen plaatsvinden door Boekhandel Van der Velde.
Er zijn nog gratis kaarten beschikbaar voor de lezing in de Martinikerk. Via de website van de organisatie is de lezing ook als live stream te volgen.
Sprekers
Stefan Hertmans (70) is schrijver van romans, poëzie en essays. Voor Oorlog en terpentijn, een internationaal succes, kreeg hij de AKO Literatuurprijs. In die roman reconstrueert hij het leven van zijn grootvader, een oorlogsheld, voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, op basis van diens dagboeken. Met De bekeerlinge trad hij in de voetsporen van een Middeleeuwse vluchteling. Vorig jaar verscheen De opgang, over de SS’er die het Gentse huis bewoonde dat Hertmans in de jaren zeventig had gekocht.
Coreferent is Emma Lesuis (33), documentairemaker, schrijver en performer. In haar werkt combineert ze verschillende disciplines, wat onder meer resulteerde in de live documentaire Aardappelbloed. In deze combinatie van theater en film gaat ze op zoek gaat naar de wortels van haar oudmoeder (de moeder van haar betovergrootmoeder) in Suriname en naar haar eigen positie in de discussie over identiteit en kolonialisme.
Van der Leeuw-lezing
De Van der Leeuw-lezing is een initiatief van de stad Groningen, de provincie Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant.
Bij het bezoeken van de Van der Leeuw-lezing is een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) verplicht. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl. Het coronatoegangsbewijs kun je laten zien met de CoronaCheck-app of op papier.