Ga naar de inhoud

Stadsdichtersessies X Dichter des Vaderlands

Met Babs Gons en de Groninger wijkdichters


Stadsdichter Groningen

Forum

Camera café, Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


wo, 09 okt. - 19.30


Voor iedere Groninger die graag meer poëzie in z’n leven wil, hebben we een quick fix: elke tweede woensdag van de maand zetten we in de Stadsdichtersessies een lokaal poëzieinitiatief in de schijnwerpers.

Zo leer jij de grote en levendige Groningse poëziescene kennen, en stellen we de podia voor aan nieuw publiek. Elk lokaal podium zorgt voor een wervelende line-up van lokaal talent en grote namen, helemaal in hun eigen stijl. De perfecte poëtische opkicker om je week mee te breken. Presentatie is in handen van Stadsdichter Esmé van den Boom, muzikaal kunstenaarscollectief Het Kanaal liet zich strikken als huisband.

Deze eerste editie van de Stadsdichtersessies trappen we éxtra officieel af, met Dichter des Vaderlands Babs Gons en de drie Wijkdichters die Groningen rijk is. 

Babs Gons

Babs Gons groeide de afgelopen decennia uit tot een veelgevraagd performer. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreken wordt Gons vaak gevraagd haar werk te presenteren tijdens maatschappelijke initiatieven of herdenkingen, zoals van de Februaristaking en het slavernijverleden. Ze belicht het politieke op persoonlijk niveau, waarmee tijdloze thema’s als de liefde eveneens grote plek innemen in haar werk.

Ze debuteerde in mei 2021 met haar eerste dichtbundel Doe het toch maar, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs. In 2022 was ze een van de twee winnaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Ook schreef Gons jarenlang columns voor Het Parool; een selectie verscheen in boekvorm onder de titel Alles wat je liefhebt wordt mooi (2022). Eerder was ze ook samensteller van de bundel Hardop (2019), met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters.

Wijkdichters

Willemijn van de Walle (Groningen, 1986) is schrijver en theatermaker. Haar werk is persoonlijk, open, actueel, met humor en een schaamteloze liefde voor woordspelingen. Ze maakte haar debuut met spoken word tijdens Dichters in de Prinsentuin 2022, volgde een traject bij Noordstaat en neemt deel aan het talentenprogramma van literaire organisatie Noordwoord. Dit brengt haar op podia en festivals als Let’s Get Lyrical, De Dichtclub, Poëzie met…, Natte Neuzen, Blikopener, GRN Festival, Grasnapolsky en Noorderzon. Als wijkdichter van De Hoogte/Korrewegwijk in de stad Groningen volgt zij haar belangstelling voor mensen en verhalen dichtbij huis. Willemijn schrijft gelegenheidsteksten, geeft schrijflessen, coacht op het gebied van performance en organiseerde meermaals het open podium Dichter in de kas met wijkbedrijf Het GroenHuis. Haar tekst ‘Cirkellijn’ is terug te lezen op de muur van het pand aan de Madoerastraat 18.

Hannan van Rooij is 23 jaar, student religie, cultuur en ethiek, spoken word artiest/woordkunstenaar en verpleegkundige. Eerder was ze onderdeel van Poetry Circle Zwolle en Noordstaat Groningen en deed optredens voor Artez Hogeschool, Museum de Fundatie, Noordwoord en verschillende festivals. Met rauw, eerlijk en beeldend werk hoopt ze een nieuw licht te laten schijnen op thema’s zoals zorg, grote vragen, hartzeer en andere dagelijkse dingen.

Ronald IJpma a.k.a JustRon (1985) is van jongs af aan al aan het schrijven en filosoferen. Vanwege zijn creatieve karakter en explosieve energie voelde hij zich vaak ongehoord.
Als stotterende ADHD’er wist hij zijn taalkunsten op jonge leeftijd maar moeilijk aan het oor te brengen. Maar dit hield hem niet tegen. Inmiddels wordt hij wél gehoord. Onder meer als wijkdichter van Lewenborg. Ritmisch, poëtisch en on point weet hij zijn vaak diepgaande en rakende teksten te verwoorden. Door alle levenslessen heen zijn het zijn kunstvormen geweest die een stabiele factor zijn gebleken in zijn leven, en hem elke keer weer over obstakels en teleurstellingen heen hebben kunnen zetten. Dichtvormen, spoken word, poëzie en muziek zijn daarom ook een altijd aanwezig fenomeen in zijn leven. Verbale cadans, woordkunst, denkwerk en een hele grote lading positiviteit vormen de basis voor zijn talent. Ontdek hoe hij je meeneemt, op een reis door creatieve vrijheid en ontwikkeling.

Het Kanaal

Het Kanaal is een biodynamisch kunstenaarscollectief dat zich boven alles bezighoudt met de verbinding tussen de mensen onderling en de mens en de natuur. Binnen dit collectief is een verscheidenheid aan kennis en vaardigheden, waardoor het Kanaal vele kanten op kan stromen, niet alleen in de muziek, maar ook in de (ver)bouw, verhalen en ecosystemen van deze wondere wereld om ons heen.