Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds dat elk jaar een twintigtal recent uitgegeven literaire klassiekers uit de wereldliteratuur selecteert. Het gaat om recente herontdekkingen: vertaalde meesterwerken die enorm populair en gewaardeerd zijn in andere landen, maar vreemd genoeg niet (meer) in Nederland verkrijgbaar zijn. Kortom: de mooiste boeken die je nog nooit hebt gelezen!
Op de Schwob Young-avond van 25 mei staat Wittgensteins minnares dus centraal, de eerste science fiction-titel in de Schwob reeks. David Merrill Markson (1927–2010) was een Amerikaanse schrijver van een onconventioneel en experimenteel oeuvre.Hij publiceerde zijn eerste boek in de jaren vijftig, maar brak pas dertig jaar later door met Wittgenstein’s Mistress, een boek waarvan het manuscript meer dan 50 keer was afgewezen. Het boek bereikte destijds de status van cultboek en krijgt nog steeds lovende kritieken van zowel literatuurminnaars als filosofen. De Nederlandse vertaling is door Lieke Marsman, groot fan van het boek, voorzien van een nawoord.
Wittgensteins minnares gaat over Kate die beweert dat zij de laatste mens op aarde is. Ze woont in de verlaten musea die ze op haar tochten aandoet en klampt zich vast aan haar passie voor beeldende kunst. Zo probeert ze de tergende eenzaamheid die ze ervaart te lijf te gaan. Kate wantrouwt de taal en ziet er de grote beperkingen van in: een gegeven dat David Markson weet uit te drukken in hypnotiserend prachtig proza. Deze roman is een eindtijdsfantasie, een experimenteel literair werk en een huiveringwekkend vervreemdend boek in één.
We bespreken het boek onder leiding van Lodewijk Verduin (1994). Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn essays over literatuur verschijnen sinds 2015 in literaire tijdschriften. Lodewijk Verduin schrijft sinds 2017 voor De Groene Amsterdammer over Nederlandse literatuur en is redacteur van Tirade. Ook schreef hij Eenzaamheid in eindeloos meervoud: een verfrissend, compact overzichtswerk voor liefhebbers van Jeroen Brouwers.
Marlies Heuer is ruim veertig jaar werkzaam als actrice en theatermaker in kleine en grote voorstellingen. Oorspronkelijk werkzaam in de dans en muziek heeft zij zich als maakster vaak toegelegd op het bewerken van literatuur voor theater; altijd op zoek naar de muzische verbeelding. Jan Kuijken is cellist en componist. Als componist legt hij zich vooral toe op composities voor theater- en dansvoorstellingen. Daarnaast componeert hij kamermuziek, vocale muziek en filmmuziek. Als cellist was hij actief in diverse ensembles en projecten waarin verschillende muziekstijlen eclectisch gecombineerd werden.
“Wittgensteins minnares kwam in Nederland uit op het moment dat de pandemie uitbrak en wij in zware lockdown gingen. Precies op het moment dat wij van ALLE KUNST verstoken waren en wij enigszins eenzaam dolend en in de war door de stilte van de stad waadden. Geen musea geen theaters geen concertzalen. Eindeloos hebben wij gedwaald en gepiekerd en ‘gemist’. Onze verbeelding werd op gang gebracht door het boek en we wisten dat we dit bizarre en soms hypnotiserende verhaal in de stilte van een museum/galerie wilde laten klinken. Als muziek, met muziek.”
Wij zijn ontzettend blij dat wij Marlies Heuer en Jan Kuijken bereid hebben gevonden om speciaal voor ons op te treden, bovendien voor het eerst in een boekhandel in plaats van in een museum. Met deze bijzondere performance zullen wij ons werkelijk in het boek wanen.
De avond: geef je op!
We beginnen met de performance, waarna er tijd is voor een hapje en een drankje. Daarna gaan Marlies Heuer en Lodewijk Verduin in gesprek over het boek. De avond wordt ingeleid door Janine R. Mooij, docent schriftelijke communicatie aan de Hanzehogeschool. Er is natuurlijk tijd voor vragen en opmerkingen. De avond wordt in het kader van Schwob Young georganiseerd en is dus bij uitstek geschikt voor jongeren, maar uiteraard zijn onze minder jonge bezoekers ook welkom. Het boek van tevoren lezen is leuk, maar niet verplicht.
Wegens een beperkt aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk. Dit kan door te mailen naar akerkhof@boekhandelvandervelde.nl, ons te bellen op (050) 312 55 93 of langs te komen in de winkel. Wij hopen je op woensdag 25 mei te verwelkomen in onze winkel om deze mooie klassieker te bespreken en te genieten van de performance.