Op zaterdag 28 oktober presenteren Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunissen hun nieuwe boek De grote wilde vaart; wereldhavens en globalisering. De presentatie vindt plaats in de Nieuwe Kerk aan het Nieuwe Kerkhof in Groningen en de avond begint om 20.00 uur. De toegang is vrij en de muzikale omlijsting wordt door Matty de Vries op accordeon verzorgd..
Het boek
Wat gebeurt er in die wereldhavens? Hoe zijn ze ontstaan? Hoe hebben ze zich ontwikkeld? Hoe hebben de havens in China zich zo enorm kunnen uitbreiden? Kunnen havens eindeloos blijven groeien, of niet? Wat doen ze aan het klimaat en de energietransitie? Hoe ziet de maritieme wereld er straks uit? Dat zijn vragen die Aafke Steenhuis en Jan Joost Teunissen zich stelden. De afgelopen tien jaar reisden ze, nieuwsgierig en gedreven, naar cruciale en kleurrijke havens in de wereld, zoals Shanghai, Singapore, Mumbai, Dubai, Alexandrië, Kaapstad, Rotterdam, Hamburg, Marseille, Genua, Los Angeles, Santos. Over hun reis om de wereld schreven zij een spannend, informatief en sfeervol boek.
Illustraties van haventekeningen van Aafkes hand zijn alvast te zien op www.degrotewildevaart.nl. Godert Walter is op deze avond aanwezig met een boekentafel.
De auteurs
Aafke Steenhuis (1946) is schrijfster en schilder. Ze studeerde Nederlands en
Spaans aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1973 woonden en werkten Aafke en Jan Joost
in Chili en schreven daarover hun eerste boek.
Van 1974-1990 was Aafke redacteur cultuur en Latijns-Amerika voor het weekblad De Groene
Amsterdammer. In 1991 richtte ze met Jan Joost en anderen de Golfgroep op, een discussiegroep van linkse intellectuelen over internationale politieke thema’s. Aafke schreef ruim twintig boeken, zie www.aafkesteenhuis.nl. Aafke maakte de illustraties in dit boek.
Jan Joost Teunissen (1948) studeerde sociologie in Groningen en Wageningen. Als student werkte hij een half jaar in Chili in de landhervorming, maar door de staatsgreep daar kon hij dat werk niet voortzetten. Als medeoprichter en
onderzoeker van het Nederlandse Chili Comité zette hij zich in voor de terugkeer van de democratie in Chili en in andere dictaturen in Latijns-Amerika.
In 1987 richtte hij een internationaal onderzoekscentrum op, het Forum on Debt and Development (FONDAD), dat het internationale financiële systeem wilde verbeteren. Jan Joost is co-auteur en redacteur van een dertigtal economische boeken in het Engels, zie www.fondad.org. Ook publiceert hij in het Nederlands.
Datum: zaterdag 28 oktober2023
Plaats: Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, 9712 PT Groningen
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Toegang: vrij, drankjes e.d. voor eigen rekening.