Op vrijdag 31 januari, tijdens de Poëzieweek, presenteert Forum Groningen de vijfde editie van Poetry Per Tutti! Een avond vol poëzie, spoken word en muziek.
P.C Hooft-prijs winnaar Astrid Lampe is van de partij. Dichter en beeldend kunstenaar Jan Glas geeft acte de présence. Filosoof en dichter Désanne van Brederode brengt strijdbare poëzie. Geestdrift, een vierkoppige band, maakt Nederlandstalige alternatieve muziek met een vleugje punk. Sophia Blyden zal lezen uit haar mooie debuutbundel Dobberen. Benzokarim is er! De gelauwerde singer-songwriter Gerson Main laat van zich horen met eigenzinnige verhalende liedjes. Bij Femke de Heer, huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, staat poëzie geschreven in de sterren. Dichter en actrice Lara Roozemond brengt rauwe gedichten doorspekt met een subtiele balans van humor en zelfspot. Mary Confurius brengt muziek die het best omschreven worden als rauw, donker en ritmisch, met een zwoele somberheid. Denk aan Portishead, Massive Attack met een vleugje PJ Harvey. Willem Thies brengt gedichten uit zijn ijzersterke bundel Wachtend op eerste instructies. En het grote talent Jirke Poetijn gaat het hart beroeren en veroveren.
Het belooft weer een onstuimige Poëzieweek te worden!
De geestdrift, een gevoel van blije en/of emotionele betrokkenheid. Ze beweegt met haar voelsprieten wijd uitgespreid, waarnemend, observerend, er desnoods iets van vindend. Haar dromerige gitaren snijden met raadselachtige drums en jagende bas dwars door uw realiteit heen, terwijl haar woorden je met talloze vragen bestormen, vlak voordat ze je achterlaat met slechts een handvol potentiële antwoorden. Van kostbare gevoelens tot waardevolle gedachten. De wonderbaarlijke schoonheid, verbazing en gruwel die het leven brengt. Het ligt allemaal zorgvuldig opgeslagen in haar levenslied. Geestdrift bestaat uit: Luuk Veugen: Drums, Bram Struiksma: Gitaar, Elena Doesburg: Zang, Loes Visser: Bas
Dichter-beeldend kunstenaar Jan Glas (Uithuizen, 1958) schrijft in het Nederlands en in het Gronings. Hij publiceerde acht dichtbundels, een bundel gespreksflarden en stelde een aantal bloemlezingen samen. Hij vertaalde poëzie, een theaterstuk en een aantal stripboeken. Verder zong Glas nog twee Groningstalige jazz cd’s vol. Eind 2024 verscheen de dichtbundel Een mooi verhaal. Hij las zijn gedichten voor op verschillende podia, o.a: Nacht van de Poëzie, Wintertuin, Poeziebar XL en Dichters in de Prinsentuin.
Désanne van Brederode (1970) studeerde filosofie en is debuteerde in 1994 met de roman Ave Verum Corpus -gegroet waarlijk lichaam bij uitgeverij Querido. Nadien verschenen er bij dezelfde uitgeverij nog negen romans van haar hand, en tevens non-fictie en een dichtbundel, getiteld Verzonnen grond (2018). Désanne schrijft columns en artikelen en geeft lezingen, vaak met een levensbeschouwelijke inslag. Haar laatste boek, uit 2024, heet Hoe het vuur te redden – een filosofische zoektocht. Dit jaar is Désanne tevens Vrije Schrijver aan de VU in Amsterdam, waar ze Spieltrieb als overkoepelend thema koos.
Astrid Lampe (1955) publiceert de eigenzinnigste dichtbundels van ons taalgebied, van haar debuut Rib (genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs), De memen van Lara en Spuit je ralkleur (Ida Gerhardt Poëzieprijs) tot Rouw met diertjes, Zusterstad 2.0 en Tulpenwodka. In 2020 schreef zij het alternatieve Poëzieweekgeschenk. In 2023 werd haar de P.C. Hooft-prijs 2024 toegekend voor haar hele poëtische oeuvre.
Sophia Blyden is schrijver, dichter en studeerde Moderne Nederlandse Letterkunde in Leiden. Ze is programmeur bij Oerol, zit in de Raad van Advies voor het Nederlands Letterenfonds en is redacteur bij Mensen Zeggen Dingen. In haar proza en poëzie onderzoekt ze thema’s als eenzaamheid, machtsverhoudingen en de grens tussen feit en fictie. Haar debuutbundel Dobberen verscheen in september 2024 bij Uitgeverij Querido.
Jirke Poetijn groeide op in Veendam. Hen schrijft poëzie waar het ongemak vanaf druipt. Hun poëzie is wrang; hen ontziet niemand, ook zichzelf niet. Jirke is in Groningen maandelijks te vinden bij de Dichtclub, zit bij schrijfcollectief Shortreads en in de redactie van Buiten de Orde.
Gerson Main is een singer-songwriter in de breedste zin van het woord. Zijn geluid zou je een goede mix kunnen noemen van eigenzinnig en vertrouwd. Zijn ambachtelijke en verhalende liedjes vonden hun weg meermaals naar poppodia en festivals zoals Solar, Paaspop en Pinkpop. Gerson is begonnen als gitarist in de bands van o.a. Dio, Akwasi en Typhoon.
In 2015 werd hij zelf bekend door zijn deelname aan De Beste Singer-songwriter van Nederland. Gerson’s debuutalbum De Slechtste Singer-songwriter Van Nederland werd goed ontvangen. Daarnaast heeft hij meerdere theatervoorstellingen gemaakt en voor andere artiesten geschreven zoals Sef, Shirma Rouse en Stef Bos.
Op 1 oktober 2024 zag zijn tweede studioplaat Weg van dit feestje het licht. Het is een persoonlijk, muzikaal en verhalend werk met als achterliggende gedachte de vraag ‘Hoe ben ik hier beland en waarom is het zo eng om ouder te worden.’ Voordat Gerson in 2026 een theatervoorstelling gaat spelen met dit album doet hij in 2024 een tourtje langs verzorgingshuizen en in 2025 een popzalen- en festivaltour.
Lara Roozemond is model en actrice met wortels in zowel de film- als theaterwereld. En ze is dichter. Ze debuteerde met Plastic op het vuur. Deze bundel biedt een mix van poëzie, proza en scherpzinnige one-liners. De teksten zijn vaak confronterend en rauw, doorspekt met een subtiele balans van humor en zelfspot.
Lara’s gedichten komen voort uit wat zij zelf omschrijft als ‘de wachtkamer van haar leven’, waar ze zoekt naar manieren om in haar dromen te wonen. Haar werk daagt de lezer uit met zowel kwetsbaarheid als scherpte, en verkent de ruimte tussen wachten en leven, realiteit en verlangen.
Femke de Heer (2002) studeert sterrenkunde in Groningen. Met haar poëzie onderzoekt ze hoe mensen zich tot elkaar en zichzelf verhouden. Ze is huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, trad onder meer op bij Dichters in de Prinsentuin en is lid van de Dichtclub. Een aantal van haar gedichten werd gepubliceerd op ‘Notulen van het Onzichtbare’.
Mary Confurius is Marije Haar in samenwerking met producer Lars Spijkervet. De muziek kan het best omschreven worden als een zwoele somberheid. Rauw, donker en ritmisch. Een combinatie van singer-songwriter en alternatief. Denk aan Portishead, Massive Attack met een vleugje PJ Harvey. Begin 2020 hebben ze hun eerste shows op Eurosonic gespeeld en daarna de twee singles ‘Light Lies’ en ‘Cock Tale’ uitgebracht. Eind 2022 hebben ze hun derde single ‘Hit Them Hard’ en gelijknamige debuutalbum uitgebracht. Ondertussen zijn ze weer druk bezig met nieuwe muziek en verwachten in 2025 een nieuwe release.
Benzokarim (1996) is dichter, spoken word artiest en schrijver. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. Karim heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Schrijven is voor hem een activistische en poëtische daad.
In 2022 was hij onderdeel van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, en won hij de El Hizjra literatuurprijs (Poëzie). Verder is hij coach bij Poetry Circle en redacteur bij Mensen Zeggen Dingen. Naast optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border, Read My World, Poetry International, Opera Forward Festival en het Boekenbal is hij op 18 november 2022 gedebuteerd met zijn dichtbundel El Ghorba, een bundel waarin gesprekken met zijn vader – en het herdenken van zijn moeder – centraal staan. In juni 2024 tekende Benzokarim een contract bij Thomas Rap voor zijn nieuwe poëziebundel, Ons gaan allemaal, die in 2025 zal verschijnen.