Ga naar de inhoud

Naked Lunch met Frank Bokern


Forum Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

0,-


do, 20 feb - 12.15


Maandelijks interviewt Rense Sinkgraven een auteur over nieuw werk of vanwege een bijzondere aanleiding. Schuif gratis aan voor een ontspannen gesprek tussen de boeken.

Op donderdag 20 februari is schrijver en journalist Frank Bokern te gast in de Naked Lunch om te spreken over zijn boek: De eerste hippies

Over het boek
De hippierevolutie is niet begonnen in de sixties, maar al in het fin de siècle. Tussen 1900 en 1914 wemelt het in Europa van de alternatievelingen: ze trekken van stad tot stad, leven in zelfgecreëerde hippieparadijsjes, prediken de vrije seks, halen hun spirituele inzichten uit India en Tibet en experimenteren met psychedelische middelen. Het magies sentrum van de eerste hippies, Monte Verità, bevond zich in Zwitserland. Toch hebben opvallend veel bewoners van de lage landen een bepalende rol gespeeld in deze vrolijke revolutie.

De eerste hippies trekt op met de bloemenkinderen van het fin de siècle, maar onderzoekt ook de sporen die deze hippiebeweging heeft nagelaten. En daar zijn er verrassend veel van. De provo’s, de bloemenkinderen van de jaren zestig, de New Age-beweging, antivaxers en zelfs rechts-extremisten leunen op deze natuurmensen, barrevoetsprofeten, anarchisten, idealisten, utopisten en futuristen.

De eerste hippies brengt voor even, maar met aanstekelijk plezier, de verbeelding weer aan de macht. 

Over de auteur
Frank Bokern (1957) werkte als journalist onder meer voor de NOS en de Haagse Post en was 25 jaar actief als tekstschrijver, copywriter en communicatieadviseur onder de naam Weergaloos met Woorden.

​Na zijn debuut Hoeden en petten en dameskorsetten. Opkomst en ondergang van een middenstandsfamilie (2019) oogstte hij veel lof met de bestseller Crapuul. Kroniek van een krottenwijk (2022), waarvan inmiddels meer dan 10.000 exemplaren zijn verkocht, en de toegift Het Jekerkwartier. Broedplaats van vrolijk verzet (2023). Met zijn net verschenen boek De eerste hippies. Bloemenkinderen van het fin de siècle verdiept hij zich wederom in een groep mensen die leven in de marge van de maatschappij.

​Hij doet nu onderzoek naar het leven in Nederland tijdens de jaren van de Grote Oorlog, naar de zogeheten ‘massajeugd’, nozems die nog geen nozems mochten heten maar waar overheid en sociaal werk in de jaren ’50 danig mee hebben geworsteld en naar de ontwikkeling van het toerisme in de negentiende eeuw.