Ga naar de inhoud

Murakami en het witte doek

Met Murakami-vertaler Luk van Haute


Forum Groningen

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

11,50


za, 11 mrt. - 16.00


Murakami-vertaler Luk Van Haute bekijkt in deze lezing de omzetting van Murakami’s literaire wereld in beeldtaal.

De eerste langspeelfilm die was gebaseerd op Haruki Murakami’s werk kwam er in 1982 en dat liep al meteen mis. De filmversie van zijn debuut Luister naar de wind (1979) vond geen genade bij de auteur. Sindsdien stond Murakami heel lang weigerachtig tegenover adaptaties van zijn werk naar het witte doek. En als hij dan toch de toestemming gaf, leek hij de voorkeur te geven aan niet-Japanse regisseurs. De laatste jaren is echter een kentering merkbaar en worden Murakami-verhalen wel regelmatig verfilmd.

In de diverse pogingen, van twee experimentele korte films uit begin jaren tachtig tot de recente animatiefilm Blind Willow, Sleeping Woman bekijkt Murakami-vertaler Luk Van Haute in deze lezing waar de mogelijke struikelblokken en valkuilen liggen bij het omzetten van Murakami’s literaire wereld in beeldtaal.

Luk van Haute

Na zijn studie Japanologie in Gent belandde Luk Van Haute midden jaren tachtig aan de Universiteit van Tokio. Vervolgens werkte hij een aantal jaren bij een Japanse filmproductiemaatschappij. Sindsdien doet hij al ruim twintig jaar podiuminterviews met Japanse regisseurs op allerlei filmfestivals, zoals dat van Rotterdam.

Hij publiceerde de non-fictie boeken De revival van de Japanse film en Japan: Schetsen uit het leven, leverde de afgelopen dertig jaar voor kranten, tijdschriften, radio en televisie bijdragen over de Japanse cultuur en samenleving en geeft ook talrijke lezingen over die onderwerpen. Hij doceerde o.a. aan de universiteiten van Leiden en Leuven en is momenteel gastprofessor aan de Universiteit Gent.

Naast een handvol boeken van Haruki Murakami vertaalde hij werk van de Nobelprijswinnaars Yasunari Kawabata en Kenzaburo Oe en tal van andere Japanse auteurs