Ga naar de inhoud

Mijlpalen in de literatuur

Coen Peppelenbos over 'Langs lijnen van geleidelijkheid' van Louis Couperus


Schrijversvakschool

Forum

Nieuwe Markt 1, Groningen

10,-


do, 15 dec. - 19.30


Dit seizoen presenteren wij een serie romanbesprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeiend en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Scott Fitzgerald, Couperus en Boelgakov, maar ook meer moderne titels van Bea Vianen en Jeanette Winterson. 

Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van deze roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Tonnus Oosterhoff, Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Vamba Sherif, Esmé van den Boom en Doeke Sijens. Meer info over de verschillende lezingen en welke titels we wanneer behandelen vind je hier.

Langs lijnen van geleidelijkheid

Cornélie de Retz van Loo, een mooie, jonge vrouw, neemt haar intrek in pension Belloni in Rome. Zij is op 22-jarige leeftijd met Baron Rudolf Brox in Den Haag getrouwd, maar al na een jaar van hem gescheiden. ‘Hij maakte haar niet meer het hof, maar reageerde dadelijk grof. Een man die zijn rechten hierop en daarop opeiste, met nu een vloek en dan weer een donder. Zij reageerde hierop zonder enige tact en zonder enig geduld om nog wat van hun levens te maken. Misschien zou er nog wat van te maken zijn. Zij werd nerveus en driftig. Daardoor barstte hij in woede uit, zodat hij haar mishandelde, uitschold, sloeg, schudde en tegen de muur kwakte.’ Cornélie heeft een klein vermogen, waardoor zij als onafhankelijke vrouw kan leven. Ze wordt in Rome verliefd op Duco van der Staal, een jonge Nederlandse kunstenaar. Cornélie zoekt naar een doel in haar leven en richt zich op de vrouwenkwestie. Zij schrijft een brochure over de maatschappelijke toestand van de gescheiden vrouw. Na bijna twee jaar duikt haar ex-man op en eist haar onder ernstige bedreigingen terug. Louis Couperus schetst een indringend beeld van een vrouw die zichzelf wil zijn en zich tegelijkertijd niet los kan maken van haar gewelddadige man. Daarmee schetst Couperus  in deze roman een indringend beeld van een post-traumatisch stresssyndroom. 

Deze lezing wordt gegeven door Coen Peppelenbos.