Ga naar de inhoud

Luuk Imhann bij Flanor


Literaire Studentenvereniging Flanor

Literair café de Graanrepubliek

Gedempte Kattendiep 11, Groningen


di, 14 mrt. - 20.00


Revolutie en kunst

Waarom is de Mexicaanse Revolutie belangrijk voor ons? Wat is de link met de oorlog nu in Oekraïne of de opstanden in Iran? En waarom hadden we hier in Nederland geen revolutie? Wie was Frida Kahlo, waarom is ze zo bekend en wat heeft Columbus met kunst te maken?

De lezing Revolutie en kunst zit vol schitterende schilderijen van David Siqueiros, Frida Kahlo en Diego Rivera en gaat over revolutie, kunst en strijd: over Columbus die naar het Westen voer, over de revoluties door de jaren heen en hoe kunstenaars deze revoluties vormgeven in hun werk.

Aan de hand van zijn roman Loutering vertelt hij enthousiast en uitbundig aan de bezoekers hoe we anders kunnen kijken naar revoluties en opstanden. Na deze lezing kijk je nooit meer hetzelfde naar nieuwsuitzendingen over oorlog en revolutie.

LOUTERING
Mexico, 1917. Paco Guerrero groeit op zonder vader in het dorp van het communistische schilderspaar Frida Kahlo en Diego Rivera. Terwijl hij hen vol bewondering observeert, bedenkt hij een plan: om zijn vader te vinden zal hij zich opwerken tot de grootste Mexicaan die ooit leefde. Hij zal de meest geroemde dokter van het land worden, een kunstenaar die zich met Siqueiros kan meten, de vroomste priester van heel Latijns-Amerika. Paco is tot alles in staat, zelfs tot deelname aan een aanslag op de gevluchte Russische revolutionair Leon Trotski.