Korte inleiding door historicus en auteur Jan Folkerts over zijn boek De koloniale illusie. Herman Warner Muntinghe (1773-1827), architect van de koloniale staat.
Folkerts geeft hierin onder andere antwoord op de vraag hoe een ogenschijnlijk onbeduidend Gronings familieonderzoek de opmaat kon worden voor een project dat een nieuw licht werpt op de vroege 19e eeuw in Nederlands-Indië.
Na deze inleiding gaat historicus Lieuwe Jongsma in gesprek met de auteur over zijn biografie over Herman Warner Muntinghe en de ‘oudgasten’: de nadagen van een Groningse familieregering in Nederlands-Indië.
Gratis toegang
Aanmelden via info@verenigingstadenlande.nl onder vermelding van ‘17 april en het aantal personen’.
Over het boek
Na de opheffing van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) ontstond aan het begin van de 19e eeuw een nieuwe koloniale staat in het voormalige Nederlands-Indië. Ideeën uit de Europese verlichting botsten hard met de werkelijkheid van de Indische Archipel. De inwoners en de laatste overgebleven zelfstandige sultanaten boden passief en actief verzet tegen de koloniale overheersers.
De centrale figuur van de nieuwe koloniale politiek was Herman Warner Muntinghe, een telg uit een vooraanstaande Groninger familie. Hij vertrok in 1806 naar Nederlands-Indië en maakte daar carrière als bestuursambtenaar. Zijn idee dat de kolonie er niet alleen was voor het moederland, maar ook andersom, vond aanvankelijk veel weerklank, maar uiteindelijk moest er vooral geld worden verdiend.
Sprekers
Jan Folkerts studeerde Geschiedenis in Groningen. Hij werkte bij het Rijksarchief in Groningen en vervulde daarna uiteenlopende functies in de erfgoedsector en bij het openbaar bestuur. Zijn onderzoek richt zich vooral op de periode tussen de ondergang van de VOC en het ontstaan van de koloniale staat in de vroege 19e eeuw in Nederlands-Indië. Vorig jaar promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op de biografie van Muntinghe.
Lieuwe Jongsma is Hoofd Publiek bij de Groninger Archieven en was tot voor kort conservator Geschiedenis bij het Groninger Museum. Hij doet al tien jaar onderzoek naar het koloniale- en slavernijverleden van Groningen.