Ga naar de inhoud

Klimaatrechtvaardigheid: wat betekent dit eigenlijk?

Lezing door Elizabeth Cripps over klimaatongelijkheid en rechtvaardigheid


Studium Generale Groningen & Centre for Philosophy, Politics and Economics

Academiegebouw

Broerstraat 5, Groningen

4,-


do, 30 mrt. - 20.00


Read the announcement in English on the website of Studium Generale.

Als men het over klimaatongelijkheid heeft, kijkt men naar hoe verschillende mensen worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Wat is klimaatrechtvaardigheid? En waarom is het belangrijk? Op donderdag 30 maart, stelt filosoof Elizabeth Cripps dat klimaatverandering niet alleen een technische, wetenschappelijke, politieke of economische uitdaging is, maar in wezen ook een ethische crisis is. Het programma start om 20.00 uur in het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen en is Engels gesproken.

Meer informatie en tickets

Klimaatongelijkheid bestaat op meerdere niveaus: wereldwijd, binnen landen en zelfs binnen steden. Door het verband tussen klimaatschade en historische gruweldaden te volgen, laat Elizabeth Cripps zien dat klimaatverandering een raciale, gender en intersectionele onrechtvaardigheid is. Daarnaast toont zij hoe deze menselijke onrechtvaardigheid hand in hand gaat met onrechtmatige schade aan de niet-menselijke wereld. Hoe zou klimaatrechtvaardigheid eruit kunnen zien? Wie zou idealiter de kosten van mitigatie, aanpassing en compensatie moeten dragen? Hoe vinden we de ‘minst onrechtvaardige’ optie? En wat kunnen we doen als zoveel grote spelers weigeren op te treden?

Elizabeth Cripps is ethisch en politiek filosoof en schrijfster, gespecialiseerd in klimaatrechtvaardigheid en ouderlijke plichten. Ze werkt als hoofddocent Political Theory aan de University of Edinburgh en adjunct-directeur van CRITIQUE: Centre for Ethics and Critical Thought.

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Centre for Philosophy, Politics and Economics.