Ga naar de inhoud

Groninger blijspel ‘Soort bie soort’ van Benjamin Broekema


Grand Theatre en VanBeresteyn

7,50


za, 03 jun. - 20.00

Grand Theatre

Grote Markt 35, Groningen


zo, 04 jun. - 19.30

VanBeresteyn

Museumplen 5a, Veendam


Het Groninger blijspel Soort bie soort van Benjamin Broekema uit 1932 is in een nieuw jasje gestoken! Op 3 en 4 juni spelen Toneelvereniging Tot Ons Genoegen (T.O.G.) en Rederijkerskamer “Vooruitgang” uit Nieuwolda dit stuk samen in Groningen Stad en Veendam. De hertaling is gemaakt door schrijver Nic Bruckman, de regie is in handen van Tim van der Molen.

Over de voorstelling
Soort bie soort gaat over een boerenjongen en een stads meisje die samen een toekomst willen opbouwen. Hun ouders zijn het daar echter niet mee eens, want ‘soort bie soort’! Net als in het origineel wordt in deze komedie Gronings en Nederlands gesproken. Komen de Groningers van Ommeland en Stad anno 2023 dichterbij elkaar? Hoort ‘soort nog bie soort’?

Toneelverenigingen samen op één podium
75 jaar na de oprichting staat de in het Gronings spelende Toneelvereniging T.O.G. voor het eerst op het podium samen met ‘de andere vereniging uit het dorp’: de in het Nederlands spelende Rederijkerskamer “Vooruitgang” die al bijna 150 jaar bestaat. De historische scheiding in culturele achtergrond van beide verenigingen (arbeiders en herenboeren) maakte dat ook nu nog veel inwoners van Nieuwolda alleen bij de een óf bij de ander naar de jaarlijkse uitvoering ging kijken. Een samenwerking leek ondenkbaar, want ‘soort bie soort’! Wie anders dan deze twee verenigingen zouden dit stuk moeten spelen? In juni staan ze voor het eerst samen op de planken!

Benjamin Broekema
Het blijspel Soort bie Soort is één van de 46 stukken van de hand van Groninger schrijver Benjamin Heiman Broekema (Warffum, 12-8-1904 – Auschwitz, 17-8-1942). Behalve korte verhalen, een autobiografische streekroman, columns, Groningstalige radiopraatjes voor de VARA, schreef hij – veelal Groningstalige – toneelstukken.

Twijstried is gerealiseerd met de steun van Provincie Groningen, Postcodeloterijfonds, Theater VanBeresteyn, Veenkoloniaal Museum Veendam, MDT Veendam en Grand Theatre Groningen

Dit project is onderdeel van Common Grand, een programma van Grand Theatre Groningen.