Ga naar de inhoud

Dichters in de Prinsentuin – Wat blijft


Noordwoord

De Hortus

Kerklaan 34, Haren


vr, 19 apr.

10,-


De programma’s op vrijdagavond en zaterdagavond staan in het teken van het festivalthema ‘Tijdstrijders en kathedralenbouwers’. Op zaterdagavond kijken we terug, naar kathedraalbouwers uit de geschiedenis.

Met Çağlar Köseoğlu spreken we naar aanleiding van zijn bundel Nasleep over wat het effect is van een opstand. Hij vertelt over het maken van keuzes en de gevolgen voor toekomstige generaties, over woede en verzet of gebrek aan verzet. Ook hebben we het over de taal die een dichter moet of kan gebruiken om verzet te beschrijven.

Sigita Žurauskaite is componist en koordirigent en zal vertellen over liedkoren als vorm van verzet in de Baltische cultuur. Zelf maakt ze nieuwe arrangementen op basis van bestaande volksliederen uit haar eigen Litouwse achtergrond, en behoudt zo het nalatenschap van haar voorouders voor de toekomst. Ze laat ons een aantal van die stukken horen en vertelt over nieuw werk dat ze maakte op basis van gedichten van beeldend kunstenaar herman de vries, in een guerilla-actie van ARTisBOOK.

Michael Vandebril schrijft literatuur waarin voelbaar is hoe verschillende generaties voor ons dezelfde paden betraden, in dezelfde meren zwommen, dezelfde bergen beklommen. Door het aaneenschakelen van verschillende generaties op eenzelfde plek komt het verleden dichtbij, is haast aanraakbaar. We praten met hem over zijn laatste bundel, het reisgedicht Op de weg van Appia. In een gesprek met Roberta Petzoldt en Yentl van Stokkum hebben we het over invloeden van eerdere generaties op hun literaire werk. Petzoldt vertelt hoe groot de invloed was van eerdere literaire en familiaire generaties bij de totstandkoming van Vruchtwatervuurlinie. Met Yentl van Stokkum praten we over haar bundel Ik zeg Emily, over Emily Brönte, door wie zij sterk beïnvloed werd. Waarom en wanneer wordt een dichter of een bundel “vereeuwigd”? Wat blijft?

Anneke Brassinga vertaalde werken van literaire grootheden als Becket, Proust, Plath en Auden en verwijst in haar eigen werk ook veel naar de wereldliteratuur. Deze avond leest ze gedichten voor uit onder meer haar laatste bundel Verborgen Tuinen. Daarnaast vertelt ze over en leest ze gedichten uit de wereldliteratuur die het verdienen bewaard te blijven voor de toekomst. De hele avond geldt: behalve boeiende gesprekken horen we heel veel poëzie.

Aanvang 20.00u
Einde: 22:30
Tuin dicht: 23.00u
Presentatie en interviews: Jelte Posthumus
Locatie: Hortus Botanicus Haren, Chinese Tuin

Om het festival op de vrijdag- of zaterdagavond te kunnen bezoeken is een vaccinatiebewijs of bewijs van negatieve test nodig.

Voor de avondprogramma’s is een beperkt aantal tickets. Koop snel je kaartje!