Ga naar de inhoud

De Literaire Hemel

Met Sacha Bronwasser, Renske Jonkman en Bart Slijper


Stichting Literaire Activiteiten in Drenthe

Cafe de Amer

Amen 20, Amen

18,50


vr, 13 okt - 20.00


Vrijdag 13 oktober begint Stichting literaire activiteiten in Drenthe aan het 22ste seizoen van De Literaire Hemel. Er is weer een interessante gastenlijst voor dit najaar.
Joep van Ruiten en Annette Timmer praten als vanouds in café De Amer in Amen over goed geschreven boeken. Nieuw is dat er extra aandacht wordt besteed aan non-fictie, om in te kunnen spelen op actuele onderwerpen.
En de aanvangstijd van De Literaire Hemel is vervroegd naar 20.00 uur.
 
Het spits wordt vrijdag 13 oktober afgebeten met drie schrijvers die zeer lovende recensies kregen voor hun werk.

Sacha Bronwasser (1968) is schrijver, spreker, kunsthistoricus en curator.
Ze schreef twintig jaar kunstkritieken voor de Volkskrant. In 2019 verscheen haar eerste roman ‘Niets is gelogen.’ Dit jaar kwam ‘Luister’ uit.  Hierin wordt de lezer meegenomen naar het Parijs van de jaren tachtig en nu, in een zinsbegoochelende zoektocht naar identiteit, erkenning en schuld. “Toen ik het boek uit had, heb ik een tijdje stil voor me uit zitten staren. Beklemd en ontroerd. Zo kan het dus ook, ik bedoel, zo kan het nog steeds in literatuur,” aldus Kees ‘t Hart in De Groene Amsterdammer.
Bronwassers tweede roman haalde binnen enkele maanden al de tiende druk en staat dit seizoen op de lijst van Stichting Literatuurclubs Drenthe.
 
Renske Jonkman (1982) studeerde Nederlandse Taal & Cultuur. Als schrijver en freelance journalist maakt ze interviews en reportages voor onder meer de Volkskrant en National Geographic. Voor dagblad Trouw schreef ze de afgelopen jaren een column over boeren en natuurbeschermers. Haar roman ‘Zo gaan we niet met elkaar om’ (2011) werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs en de Vrouw & Proza Debuutprijs. Daarna volgden ‘Gibraltar’ (2015) en ‘Dit verdronken land’ (2021), over de relatie tussen de mens en het polderlandschap.
Acht jaar geleden verhuisde ze van Amsterdam naar Heerhugowaard., waar ze opgroeide. De terugkeer werd ingegeven door een verlangen naar uitzicht op de horizon. Ze moest opnieuw leren uitwaaien, om te lopen met de wind. Haar nieuwste boek ‘Uitwaaien’ is een lofzang op het Hollandse platteland en een verkenning van de natuur, en tegelijkertijd een gids voor wie in de stad woont en voor even wil terug keren naar buiten.
 
Bart Slijper (1963) is een ervaren biograaf. Eerder publiceerde hij ‘Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem’ en ‘In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos’, alsook een groepsportret van de Tachtigers. Zijn nieuwste biografie heeft Martinus Nijhoff als onderwerp, een van onze grootste dichters. Hem lezen en herlezen verveelt niet snel, volgens Aleid Truijens.
Nijhoff was ook vertaler, toneelschrijver, recensent. Maar over de persoon ‘Pom’, zoals hij sinds zijn kindertijd werd genoemd, is weinig bekend. Bart Slijper bestudeerde brieven, manuscripten in verschillende versies, foto’s en notitieboekjes en gaat in “Elk woord ging ademhalen’ op zoek naar de wortels van Nijhoffs werk, naar het leven in zijn poëzie. “Ik hoop dat ik hem na zes jaar lezen en schrijven iets dichterbij ben gekomen en dat de lezers dat ook ervaren.”