Vrijdag 10 maart, aan de vooravond van de Boekenweek, komt Wim Daniëls naar Amen.
Hij is bekend van radio en tv, treedt ook regelmatig op in het theater en schreef allerlei soorten boeken. Meest recent is ‘Het wonderbaarlijke verhaal van een stille avonturier’. Hierin richt Wim Daniëls een monumentje op voor de doofstomme Albert Sutherland-Royaards, die als botanicus en ondernemer veel heeft betekend voor Assen en Drenthe,
maar ook de eerste Nederlander was die op de fiets de wijde wereld introk.
De Literaire Hemel heeft de primeur van de roman van Jan Veenstra. ‘De vaalrode vlieger’ is een blijmoedig levensverhaal over rouw, obsessie en weemoed.
Marco Daane schreef de biografie van schrijver/schilder Jac.van Looy (1855-1930), die vooral bekend is van de klassieker ‘Jaapje’. In ‘Monsieur le Coloriste’, de bijnaam van Van Looy, werpt Daane een nieuw licht op zijn werk en zijn persoon.
Annette Timmer en Joep van Ruiten interviewen de schrijvers.
Maarten Koekkoek speelt piano.
Wim Daniëls (1954) is taalkundige, schrijver, theatermaker en tv-presentator. In zijn boek ‘De taal van de fiets’ (2018) nam hij al een hoofdstuk op over Albert Sutherland Royaards.
De man die eind negentiende eeuw gedurende enkele jaren grote bekendheid genoot als
‘de doofstomme wielrijder’. Maar voordat hij aan zijn fietsavonturen begon haalde Sutherland Royaards ook al geregeld de kranten met diverse activiteiten. Wim Daniëls vond dat hij met terugwerkende kracht ruime aandacht verdient. Daarom schreef hij ‘Het wonderbaarlijke verhaal van een stille avonturier’.
Jan Veenstra (1951)is geboren en getogen in Noordscheschut. In 1989 verscheen de novelle ‘Zangeres van zulver’. Er volgden romans, verhalen en toneelstukken. Samen met Marga Kool schreef hij een column voor de weekendbijlage van het Dagblad van het Noorden. De wekelijkse wisselwerking is gebundeld in ‘Het heen en weer’(2017). Met Marga Kool en Egbert Meijers treedt hij op met het programma ‘Babyboomers Blues’. Verder is Jan Veenstra regelmatig gastheer in Theaterschuur Linde, het theatertje dat hij met zijn vrouw is begonnen in het achterhuis van hun boerderij.
Vers van de pers is zijn roman ‘De vaalrode vlieger’.
Jac. van Looy kreeg in 1917 grote faam toen zijn boek over het weesjongetje ‘Jaapje’ verscheen. De Maatschappij voor Nederlandse Letterkunde bekroonde hem in 1921 daarvoor, als een vernieuwer van het geestesleven en de taal. Maar eigenlijk was Van Looy schilder. Een man met een complexe persoonlijkheid. Hij wordt vaak afgeschilderd als goedmoedig maar Van Looy heeft wel degelijk een andere kant, zo stelt biograaf Marco Daane. Zijn jeugd in een het Gereformeerd Burgerweeshuis (het tegenwoordige Frans Hals Museum in Haarlem) was voor een deel bepalend voor hoe hij in het leven stond. Zijn dubbeltalent is voor Van Looy altijd een last geweest.