Ga naar de inhoud

Annejet van der Zijl over ‘Fortuna’s kinderen’


Van der Velde Assen

Van der Velde

Kruisstraat 30-34, Assen


zo, 31 okt - 14.00


Op zondagmiddag 31 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) is Annejet van der Zijl te gast bij Van der Velde in Assen. Zij zal door Ivan Borghstijn geïnterviewd worden over haar nieuwe familiekroniek Fortuna’s Kinderen. Aansluitend is er alle gelegenheid om met de auteur in gesprek te gaan en uw boek te laten signeren.

Entree: €5,- inclusief consumptie// Aanmelden verplicht via assen@boekhandelvandervelde.nl of 0592-317519

Fortuna’s kinderen

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?

Het nieuwste ‘grote’ boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?

Fortuna’s kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico’s en hun liefdes niet door huidskleur.

Over Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Ze schreef tot dusver zeven non-fictieboeken en één fictieboek, die allen bestsellers werden. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Annejet werd geboren in een lerarengezin en studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Daarna werkte ze een aantal jaren in de journalistiek, onder andere als misdaadverslaggeefster. Een selectie van haar misdaadverhalen verscheen in 2014 onder de titel Moord in de Bloedstraat. Ook vormde deze periode de inspiratie voor De val van Annika S., Annejets eerste fictieboek, dat ze in 2018 samen met Jo Simons publiceerde en waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht. Het tweede deel, getiteld Rijke mensen zijn anders, zal naar verwachting in het voorjaar van 2022 verschijnen.  

De schrijfcarrière van Annejet begon in 1998, toen ze debuteerde met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. De bekroonde biografie Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt (2002) zette haar vervolgens op de kaart als ‘De koningin van de literaire non-fictie’ (Pieter Steinz in NRC Handelsblad).

In 2004 publiceerde Annejet de liefdesgeschiedenis Sonny Boy. Ook dit boek werd bekroond en (in 2011) verfilmd. In 2009 promoveerde Annejet als historica met de biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis. Het verhaal over de Duitse achtergrond van de voormalige prinsgemaal werd bekroond met de M.J.Brusse-prijs voor beste Journalistieke Boek. Net als Gerard Heineken – het verhaal van de oprichter van het gelijknamige concern en een geschiedenis van Amsterdam – werd ook dit boek genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs.

In 2015 verscheen De Amerikaanse prinses. Deze reconstructie van het veelbewogen leven van Allene Tew, de Amerikaanse peetmoeder van prinses Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie op de bestsellerlijsten. Er werden tot dusverre meer dan 250.000 exemplaren van verkocht. In 2018 verscheen de Engelse vertaling. An American Princess – the many lifes of Allene Tew, werd een Wall Street Journal bestseller en door Man Booker Prize winnaar Hilary Mantel in The Guardian uitgeroepen als een van de beste boeken van het jaar 2019. Het internationale succes gaf Annejet de moed om zich te wagen aan de reconstructie van de negentiende eeuwse liefdesgeschiedenis Leon & Juliette, dat in 2020 als Boekenweekgeschenk verscheen. Dit verhaal werd de opmaat van de trans-Atlantische familiekroniek Fortuna’s Kinderen.