Wat de pod schaft is een literaire podcast van Marit Evers en Nynke de Haan. De studentes Nederlandse taal en cultuur interviewen elke aflevering iemand over diens lievelingsboek. Om de sfeer van het boek te proeven nemen ze een gerecht mee dat in het boek gegeten wordt. Sinds maart publiceren ze afleveringen op Spotify en Soundcloud en komend weekend wordt het vierde interview gepubliceerd.
Beide studentes hadden los van elkaar bedacht dat ze een podcast wilden maken. Marit: “Tijdens het hardlopen kwamen we erachter dat we allebei dit idee hadden. Omdat we Nederlands studeren en van lezen houden besloten we dat we iets met boeken wilden doen. Daarna bedacht Nynke dat we de gerechten uit boeken erbij konden maken.” Nynke: “Dat kwam voort uit de titel, die was er al voor we het concept wisten.”
Het begon met een microfoon
Voor de eerste aflevering besloten Nynke en Marit elkaar te interviewen. Marit: “Eigenlijk heb ik heel impulsief een microfoon gekocht, daar begon het mee. Dat was een soort stok achter de deur. We wilden eerst met z’n tweeën een podcast maken om te kijken hoe alles werkt en of we wel goed met elkaar kunnen praten.” Voor die podcast besloten ze om Kamers antikamers van Niña Weijers en Dennie is een star van Maartje Wortel te lezen. Vanwege de initialen M en N en omdat die twee boeken een verbinding aangaan met elkaar. Ze dronken er appelcider bij. In de boeken worden er bitterballen bij gegeten, maar helaas waren de vegetarische bitterballen uitverkocht toen ze de podcast opnamen.
Marit: “Voor de podcast begon had ik al de hobby om lievelingsboeken te lezen en ik vroeg mensen naar hun lievelingsboek. Het zegt veel over de persoon. Eigenlijk is Wat de pod schaft een uitbreiding daarvan. Mijn lievelingsboek is Malva van Hagar Peters”. Nynke: mijne is Het tegenovergestelde van een mens, van Lieke Marsman.”
Bij elk boek een gerecht
De tweede aflevering was met muziekdocent Eric Luth en aangezien hij als lievelingsboek De lotgevallen van de brave soldaat Svejk van Jaroslav Hašek had aangedragen namen ze vegetarische goulash mee. De derde aflevering draaide om Het winterpaleis van John Boyne. Bij het gesprek met beeldend kunstenaar en schrijver Carla Mullié-Dallinga werd theecake geserveerd. Marit: “We maken aantekeningen over het boek, noteren vragen én de bladzijden waarop eten een rol speelt. We kijken ook naar het tijdstip van de dag waarop we het gesprek opnemen. De theecake aten we ‘s middags.”
Nynke: “We leren nu hoe je vragen stelt en we zijn beter op elkaar ingespeeld. We spreken van tevoren af wie welke vragen stelt, anders ga je heel erg door elkaar praten. In het begin hebben we meteen een lijstje gemaakt met wat voor mensen we graag willen interviewen.” Marit: “Met Eric Luth maak ik samen muziek, zo kwamen we bij hem. We wilden als allereerste gast iemand die toegankelijk was voor ons. En hij komt niet uit onze eigen studentenbubbel. Het was wel belangrijk dat het niet onze eigen vriendengroep werd.” Nynke: “Die groep is ook interessant, maar die zien we al.”
Reizen naar de gasten
Marit maakt dit jaar haar bachelor Nederlands af en gaat daarna een master volgen in Nijmegen. Nynke hoopt toegelaten te worden tot een research master in Utrecht. Met de podcast gaan ze sowieso verder. Marit: “Het gesprek over Het winterpaleis vond plaats in de Achterhoek en dan ben je sowieso aan het reizen. Volgend studiejaar kan het gewoon worden voortgezet en dan reizen we vanaf onze plek naar de gasten. We hebben allebei zin om er voorlopig mee door te gaan.”
Nynke: “Het lijkt ons heel leuk om ook een keer een bekend iemand of een auteur te interviewen. We dachten laatst aan Eva Meijer van Het Vogelhuis. Of Connie Palmen!” Marit: “Oh ja, dat zou echt geweldig zijn.” Nynke: “En Adriaan van Dis, je mag dromen.” Maar eerst komt de aflevering met Kees de Glopper, hoogleraar taalbeheersing van het Nederlands online.
Met De Glopper bespraken Marit en Nynke Bouvard et Pécuchet van Gustave Flaubert. Nynke: “Bouvard et Pécuchet zit vol met Flaubertiaanse diners waarin kreeft, gebakken leeuwerikjes of bijvoorbeeld duifcompôte wordt gegeten. Omdat wij geen vlees eten, hebben we een paddestoelenpasteitje gemaakt, maar als ik wel vlees zou eten zou ik de kreeft en het gevogelte geloof ik ook even overslaan.”
Je vindt de podcast bij Soundcloud.
Maarten Praamstra
Illustratie: Laura Penninga