Ga naar de inhoud
donderdag 2 maart, 2023

13 literaire podcasts

Inspiratie voor literair luisterplezier

Het aanbod podcasts wordt steeds groter – ook rondom poëzie en literatuur. Heerlijk zoveel keuze, alleen hoe vind je tussen dit aanbod die leuke podcast voor jou? Met onderstaande 13 (+1) tips helpen we je op weg. Er zit vast iets tussen wat je aanspreekt. Leuk om te luisteren tijdens een wandeling, op de bank, in de trein of met een drankje op een terras.

Boeken

Leve(n) lezen

In de podcast Leve(n) lezen gaan Marit Evers en Nynke de Haan in gesprek met elke week weer een andere gast over hun favoriete boek. Dit is dan een boek dat altijd aanleiding geeft te praten over het leven. Daardoor krijgt literatuur meer betekenis, maar kom je ook meer te weten over de gast. Te gast waren bijvoorbeeld Marja Pruis, Babs Gons, Harm Edens en Malou Gorter. In februari 2023 werd de podcast live opgenomen tijdens ons literatuurfestival Het Grote Gebeuren. Mariken Heitman was toen te gast. Makers Marit Evers en Nynke de Haan maakten eerder de podcast Wat de pod schaft.

Boeken FM

In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en schrijver en podcastmaker Charlotte Remarque welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan — actueel, relevant of gewoon ijzersterk. Bijvoorbeeld De wetten van Connie Palmen, Matilda van Roald Dahl, Minder dan niks van Bret Easton Ellis of Lolita van Vladimir Nabokov.

Boeken FM is de eerste podcast van Das Mag — in samenwerking met De Groene Amsterdammer en Dag en Nacht Media.

Drie boeken

Natuurlijk worden ook in België podcasts gemaakt, zoals Drie boeken. De Vlaamse radiopresentator Wim Oosterlinck ontvangt elke week een boekenliefhebber en vraagt hen welke drie boeken je gelezen moét hebben. De gasten zijn divers, bijvoorbeeld directeur-generaal van het Belgische cultuurfestival Europalia, een Ruslandkenner, voorzitter van de Vlaamse jeugdraad, etc. Een leuke manier om nieuwe schrijvers te ontdekken.

Lezen is vurrukkulluk

De opnames van de podcast Lezen is vurrukkulluk kun je altijd live bijwonen. Elke laatste donderdagavond van de maand presenteren Roos Custers en Willem Goedhart de podcast Lezen is vurrukkulluk in Forum Groningen, in de bibliotheek op de 3e verdieping. Steeds is de podcast de volgende dag terug te luisteren in alle podcastapps. Diverse sprekers schuiven aan om nieuwe literatuur te bespreken en persoonlijke leestips te geven, er is vers boekennieuws, een scherpe columnist en een vrolijke literaire quiz.

Roos Custers en Willem Goedhart waren eerder betrokken bij de Tzumcast: een maandelijkse podcast over literatuur. De productie van Lezen is vurrukkulluk is in handen van Podgront.

Fixdit

Schrijverscollectief Fixdit maakt in samenwerking met De Gids de Fixdit Podcast. Om de twee maanden wordt hierin een moderne klassieker belicht, geschreven door een vrouw. Jannah Loontjens en Annelies Verbeke interviewen om beurten kenners over deze opmerkelijke literaire werken, die in hun eigen tijd bekend waren maar in de vergetelheid zijn geraakt. Schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. Door o.a. acties, essays, open brieven en gesprekken wil Fixdit het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren vergroten en de canon uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs.

Poëzie

Poëzie vandaag

“Zo liet poëzie me zien dat ik niet gek was,” zegt Ellen Deckwitz in een interview met de VPRO Gids over haar podcast Poëzie vandaag. In deze podcast trakteert Deckwitz je elke doordeweekse dag op een gedicht. Ze geeft ook wat achtergrondinformatie en vertelt wat de dichter waarschijnlijk bedoeld heeft en waarom het gedicht haar raakt. De podcast duurt steeds vijf minuten en is dus zeer geschikt als vast onderdeel van je dagroutine. Je vindt de podcast op de meest gangbare podcastkanalen.

De Poëziepodcast

In de Poëziepodcast is elke maand één dichter te gast, met twee gedichten; een van zichzelf en een van iemand anders. De podcast wordt gemaakt door Daan Doesborgh met steun onze collega’s in Amsterdam van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Splendor.

Feest der poëzie

Het Feest der Poëzie maakt literaire voorstellingen door heel het land en in het buitenland. Dit resulteert in een podcast vol poëzie, proza, muziek, interviews en meer van en over dichters, schrijvers, componisten en musici van toen en nu! Presentatie is in handen van dichter Simon Mulder.

Beeldspraak

Beeldspraak is de podcast van het Vlaamse Poëziecentrum. In het najaar van 2020 werd een eerste reeks gelanceerd waarin een dichter geïnterviewd wordt over zijn/haar nieuwe bundel. In het voorjaar van 2021 werd er een tweede reeks gelanceerd, Beeldspraak Klassiekers, waarin aandacht besteed wordt aan iconische gedichten uit de wereldpoëzie, zoals Reynaard de Vos. Dit jaar is het oude concept, een dichter interviewen over zijn/haar bundel, weer opgepakt.

Kinderliteratuur

De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast is een initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl/AD Online) en Bas Maliepaard (Trouw). Doel van de onafhankelijke podcast is om mensen te enthousiasmeren voor jeugdliteratuur. Jaap en Bas bespreken in elke uitzending een aantal recente boeken en interviewen aansluitend een schrijver of illustrator over een nieuw boek. Het is de eerste Nederlandse podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Ze wonnen de Dutch Podcast Award 2020.

Lawines razen

In Lawines Razen bespreekt presentator en schrijver Edward van de Vendel steeds een klassieker uit de jeugdliteratuur. Samen met steeds twee bekende jeugdauteurs van nu bespreekt hij de waarde van het boek voor de huidige tijd. Interessante podcast die je aan het denken zet over jeugdliteratuur.

Auteurs

66

Toen schrijver en dichter Ted van Lieshout 66 werd realiseerde hij zich dat geen van de mannen in zijn familie ouder dan 66 werd. Zou het einde ook voor hem in zicht zijn? En zo ja, kan hij dan tevreden terugblikken op zijn leven? In deze allereerste podcast van Ted van Lieshout gaat hij in gesprek met zichzelf op zoek naar antwoorden. Hij doet dat zoals hij dat altijd doet: hij maakt er een kunstwerk van. Een mooie en vermakelijke reflectie op zijn werk en leven.

Kunststof met Lammert Voos

Kunststof is een talkshow met prominenten uit de kunst, cultuur en media. In een wat oudere aflevering uit juli 2021 spreken de makers met de Groningse schrijver Lammert Voos over de novelle Gannef, een duistere trilogie waarin armoede, drank, incest en mishandeling het leven van hoofdpersoon Zwarte Jan in Noord Groningen bepalen. Lammert Voos was stadsdichter van Deventer. Hij bracht twee Nederlandstalige dichtbundels uit en een in Gronings dialect. De schrijver vertelt openhartig over zijn bijzondere familie die model stond voor de trilogie. Voos leest ook verhalen voor op zijn eigen podcast.

Literatuur die op papier niet kan bestaan

Een en al oor

NOORDWOORD produceerde ook haar eigen podcast. Hoewel, eigenlijk is het geen podcast. En het is ook geen luisterboek, geen hoorspel en eigenlijk ook niet echt een verhaal. Wat is het dan wel? Het is in elk geval anders. Het is literatuur om naar te luisteren en die niet op papier kan bestaan. Het beste woord is misschien wel: audiobeleving en het heet: Een en al oor.

Het zijn vijf audio-opnames waarin een leven begint, je kennis maakt met de familie Kockelkoren, een Mariabeeld huilt, een spook door Parijs dwaalt en er een antwoord wordt gezocht op de vraag ‘waar is het licht?’

De podcasts zijn ook te beluisteren in speciale luistercabines; deze kun je huren.

Stuur ons jouw tips!

Er zijn misschien nog wel meer mooie podcasts rondom literatuur. Heb je tips? Stuur ze ons dan vooral toe via mailadres nieuwsbrief@noordwoord.

13 literaire podcasts