Ga naar de inhoud

Nieuwe namen: Gijs Wilbrink, Jante Wortel, Bilal al Mashta en Tiemen Hiemstra

Tussen de boeken | 3e etage

za, 10 feb. - 20.15


Het Grote Gebeuren is de plek om nieuwe schrijvers te ontdekken. Dit jaar gaan vier debutanten met elkaar in gesprek onder leiding van Lotte Lentes. Ze praten over debuteren en vertellen over de grote mythes en belangrijkste feiten die de inspiratie waren voor hun boek. Natuurlijk lezen ze ook voor uit hun werk, zowel in dit programma, als aanvullend in een voorleessessie.

Gijs Wilbrink’s De beesten was hét leesclubboek van 2023. Het is een bijzonder beheerste roman over de rauwe kanten van de Achterhoek en de Utrechtse punkscene waarin motorcross, harde gitaren, nertsenfokkerijen en drugs de revue passeren. In dit mystieke grensland vol geheimen volgen we de levens van Tom en zijn dochter Isa, twee leden van de beruchtste familie van de streek. Als Tom Keller, ooit wonderkind van de motorcross, plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg.

Tiemen Hiemstra schreef met W. een ontroerend en herkenbaar verhaal over opgroeien, en vooral volwassen worden, in Groningen. Een ode aan vriendschap en filosofie, aan reislust en aan vrijheid. 

Bilal Al Mashta debuteerde in 2023 met Coulis, een sprankelende roman over een theaterregisseur in Algerije, die na excommunicatie in de toneelwereld rust vindt in de keuken van zijn moeder. Tot hij besluit een grootse bruiloft te gaan cateren… met hulp van zijn buurmeisje en een Nederlands-Algerijnse puber die de boel thuis uit de hand heeft laten lopen. Deze bijzondere, gelaagde vertelling vol toneelknipogen ademt humor, dubbelzinnigheid en de poëzie van Algerije.

Jante Wortel won ooit Write Now! Groningen en schreef een debuutroman waar reikhalzend naar uit werd gekeken. Weerlicht is het verhaal van een meisje dat ten onder gaat aan dwang en een eetstoornis. Het geeft een indringend portret van een verstikkende gezinsdynamiek. 


Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

Nieuwe namen: Gijs Wilbrink, Jante Wortel, Bilal al Mashta en Tiemen Hiemstra