Mysterie gemengd met het bovennatuurlijke, de ongerepte natuur, het verleden en een vleugje horror. Het zijn de ingrediënten voor een goede Gothic Novel. Dit Engelse genre uit de 19e eeuw, ook wel de romantische griezelroman genoemd, is weer razend populair. In onzekere tijden bieden deze verhalen ruimte voor ontsnapping en ontspanning, en soms ook duiding. Ook in Nederland genieten we van romantische griezelen, dat werd wel duidelijk door het succes van Anjet Daanje’s Het lied van Ooievaar en Dromedaris.
Geïnspireerd door Daanje’s verkenning van het leven op de woeste hoogten van Yorkshire, van dood en mythe, tasten we in dit programma de grens tussen dood en leven af, de grens tussen de werkelijkheid en het bovennatuurlijke. Dat doen we vooral door het bieden van een ruime hoeveelheid luisterplezier, want wat is er fijner dan spookverhalen en liedjes rond het (denkbeeldige) kampvuur?
Thomas de Veen, recensent bij NRC en samensteller van Over leven, dood en bramenjam, een essaybundel over het werk van Anjet Daanje, deelt lievelingspassages uit Daanje’s roman. Horrorprofessor Dimitri Goossens en Anne Eekhout, die een roman schreef over de schrijfster van Frankenstein, gaan met De Veen in gesprek over de filosofische kanten van het bovennatuurlijke en belangrijke griezeltropes. Alle drie lezen ze voor uit eigen werk én uit favoriete verhalen van andere schrijvers.
Groninger dark folk duo Mortifero vertolkt gedichten uit de dichtbundel Spoon River Anthology (1915), dat tot de American Gothic wordt gerekend. In deze bundel spreken de vele overleden bewoners uit het dorpje Spoon River vanuit het graf en stellen elk in één gedicht de onverbloemde waarheid tegenover de mythe van de Amerikaanse plattelandsidylle.
Presentator Gijs Wilbrink, schrijver en groot liefhebber van Southern Gothic, leidt het programma.
Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.