Ga naar de inhoud

Heimelijk Geliefd

Rabo Studio

za, 10 feb. - 21.30


Heb je wel eens een boek gelezen dat je prachtig vond en dat je na het lezen hoorde dat de schrijver niet deugde? Het kan in meer of mindere mate met terugwerkende kracht je leesplezier verpesten. Louis-Ferdinand Céline, J.K. Rowling en Roald Dahl zijn bijvoorbeeld van dit soort ‘problematische’ geliefde auteurs. Hoe ga je hier als lezer mee om? Kun je een boek nog onbevangen tot je nemen als je weet dat de auteur een antisemiet is? Of moet je een schrijver met bedenkelijke denkbeelden negeren? Het is een netelige kwestie die vraagt om een genuanceerde blik. Onder leiding van Ellen Deckwitz gaan Joke de Wolf, Pieter Waterdrinker en Adriaan van Dis een poging wagen om deze vragen te beantwoorden. Met elkaar belichten ze dit probleem van verschillende kanten en helpen je misschien aan een antwoord.

Joke de Wolf schrijft als kunsthistoricus over beeldende kunst en cultuur en zet zich in voor betekenisvolle kunstkritiek.

Adriaan van Dis is schrijver van negen romans en verschillende reisverhalen en literaire non-fictie. In zijn werk speelt zijn jeugd in een uit Nederlands Indië gevlucht gezin vaak een rol, maar ook zijn reizen en belangstelling voor migranten en andere culturen.

Pieter Waterdrinker woonde lange tijd in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon.

Ellen Deckwitz is een van de belangrijkste hedendaagse jonge dichters. Ze won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Ze publiceerde diverse prijswinnende bundels en is fanatiek promotor van de poëzie. Regelmatig presenteert ze culturele programma’s, zoals op Het Grote Gebeuren.


Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

Heimelijk Geliefd