Ga naar de inhoud

Sophia Blyden

Sophia Blyden (1993) is schrijver, dichter en programmamaker. Haar teksten gaan over thema’s als eenzaamheid, machtsverhoudingen en grensoverschrijdend gedrag, waarbij ze altijd persoonlijke verhalen vertelt. Zo deelt ze over vrouw, van kleur en queer zijn en over haar relatie tot de mensen om haar heen.

Met haar gedichten stond ze op diverse podia van o.a. Mensen Zeggen Dingen, de Poezieboys en Volmondig. Haar teksten verschenen in tijdschrift nY, Deus Ex Machina en de Literaire Adventskalender. Ze betreedt het podium ook regelmatig als host en presentator voor o.a. de boekenclub van Brommer op zee en het NK Poetry Slam.

In 2018 ronde ze de Master Moderne Nederlandse Letterkunde af aan de Universiteit Leiden. In datzelfde jaar richtte ze ook het feministisch platform Stories of Womanhood op. Hiermee organiseert ze avondvullende programma’s waar performers het podium betreden in verschillende steden om persoonlijke verhalen rondom ‘womanhood’ te delen met het publiek.

Sinds 2020 maakt ze samen met Annemieke Dannenberg de poëziepodcast Maxi Poëzie en in de zomer van 2021 ging ze mee op schrijfresidentie van De Buren in Parijs.

Fotograaf: Fenna Jensma

Sophia Blyden