Ga naar de inhoud

Robert Menasse

Robert Menasse (1954) is een bekroonde Oostenrijks schrijver die in het Duits schrijft. Zijn werk is veelvuldig vertaald, onder andere in het Engels, Nederlands, Italiaans, Frans, Pools en Russisch. Menasse studeerde politieke wetenschappen, germanistiek en filosofie en publiceerde vele boeken, waaronder De Hoofdstad en De Uitbreiding. De Nederlandse vertaling van Die Erweiterung verschijnt in januari 2024. Voor dit boek, in het Duits Der Entweiterung, ontving hij onlangs de European Book Prize 2023.

Menasse schrijft over de harde werkelijkheid van de hedendaagse tijd en politiek is voor hem een belangrijk thema in zijn werk. We spreken hem op Het Grote Gebeuren over hoe hij feiten gebruikt in zijn literatuur en over wat de invloed van literatuur is op de werkelijkheid. Hij wordt op het festival geïnterviewd en zal voorlezen uit zijn nieuwste werk tijdens een Luistersessie.

De Süddeutsche Zeitung over Die Erweiterung:

Manches steigert Menasse aber auch so ins Absurde, dass nicht klar ist: Was ist nun real, was erfunden? Am Anfang ist man noch versucht zu googeln, aber dann lässt man sich mitreißen vom Sog des Romans.

Fotograaf: Wolfgang Schmidt

Robert Menasse