Ga naar de inhoud

Marjan Brouwers

Marjan Brouwers (1963) presenteerde najaar 2023 haar roman Zonderland. Dit vervolg op de dystopische roman Leegland is opnieuw een pageturner over hoe Nederland er in de toekomst zou kunnen uitzien. Een roman vol spanning en avontuur, die de lezer meesleept en tegelijkertijd aan het denken zet.

Hiervoor deed ze diverse samenwerkingsprojecten. In 2022 verscheen Tussen de dijken, dat ze samen met kunstenaar Maike van der Kooij maakte. Een boek waarin ze de herinneringen van de Molukse oud-bewoners van de CC-polder in Groningen in woord en beeld tot leven brachten.

Samen met Jeannette van Ditzhuijzen schreef ze in 2007 Zicht op Kastelen, een boek over kastelen in Nederland. In mei 2016 verscheen hun samenwerkingsproject Ren, Janina, ren!, een verhaal dat zich in Polen afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon is Janina Katz, een Joods meisje van tien jaar dat op de vlucht slaat voor de nazi’s en er alleen voor komt te staan.

Behalve boeken schrijft Marjan Brouwers interviews, columns, brochures en andere teksten voor allerlei opdrachtgevers. Dat doet ze sinds september 2000 als zzp’er onder de naam Bureau Brouwers.

Marjan Brouwers neemt deel aan het gesprek Science Fiction: Fiction? en zal voorlezen tijdens een van de luistersessies op het festival.

Biblion over Leegland:

Deze dystopische roman waarin het toekomstige Nederland kampt met een Vikingvirus, een Klimaatoorlog en de Geheime Dienst, en voor een groot deel onder water is gelopen, biedt gespreksstof voor jongeren en volwassenen.

Fotograaf: Henk Veenstra

Marjan Brouwers