Ga naar de inhoud

Adrian Tchaikovsky

Adrian Tchaikovsky (1972) is een Britse fantasy- en sciencefictionauteur van Poolse komaf. Hij is vooral bekend van zijn serie Shadows of the Apt en zijn roman Children of Time. Children of Time ontving in 2016 de 30e Arthur C. Clarke Award.

In 2008 verscheen zijn eerste roman Empire in Black and Gold, het heeft hem 15 jaar gekost om deze roman gepubliceerd te krijgen.

Hij groeide op in Lincolnshire in Engeland en studeerde psychologie en zoölogie in Reading. Om redenen die zelfs voor hemzelf onduidelijk waren, is hij vervolgens in de juridische wereld beland voordat hij met groot succes begon te schrijven. Tevens is hij een amateur toneelspeler en fanatiek LARP-er. Deze afkorting staat voor live action role-playing game. Dat is een ver doorgevoerd rollenspel met soms wel honderden spelers die allemaal al improviserend een verhaal spelen. Hij zegt dat het rollenspel hem helpt om zijn verhalen te ontwikkelen.

Uitgeverij Iceberg Books geeft de Nederlandse vertalingen van de trilogie Children of time uit, Lia Belt verzorgde de vertalingen. Children of Memory, het derde deel van de trilogie, verscheen in 2023. Dit laatste deel zal gepresenteerd worden op Het Grote Gebeuren. Kinderen van de tijd ontving lovende recensies, onder andere vijf sterren van de Volkskrant, waarin het werd beschreven als een uitstekende ideeënroman. Adrian Tchaikovsky komt naar Groningen voor een interview, een uitgebreide signeersessie voor alle noordelijke science fictionfans en voor een luistersessie.

De Volkskrant over Kinderen van de tijd:

Natuurlijk is Kinderen van de tijd geen documentaire, maar speculatieve fictie. En die speculatie is hier verheven tot kunst. Het gedachtenexperiment is zo overtuigend, gedetailleerd en origineel dat het de lezer op elke pagina nieuwsgierig maakt naar de volgende stap en onthulling.

Fotograaf: Kate Eshelby

Adrian Tchaikovsky