Ga naar de inhoud

Sacha Landkroon

Sacha Landkroon (1984) is schrijver en spoken word-artiest. Hij noemt zichzelf een poëtische ontdekkingsreiziger. Hij studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, en was huisdichter van dezelfde universiteit in het studiejaar 2009-2010. Na dit jaar publiceerde hij de bundel IKS: Gedichten van de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen 2009/2010 (2010). Ook bundelde hij samen met Maarten Praamstra de beste gedichten van alle huisdichters tussen 2001 en 2010 in de bloemlezing Ideeën op sterk water (2011). In 2015 won hij het Hendrik de Vriesstipendium.

Zijn officiële debuutbundel, Terra Incognita, verscheen in 2016. In de bundel verkent hij de grenzen van zijn eigen wereldbeeld. Zijn eigen ontwikkeling tot volwassen individu beschrijft hij als een denkbeeldige queeste door verschillende werelden. Zijn werk verscheen in verschillende bladen en bloemlezingen, waaronder de A-krant, E&V Magazine, Meander Magazine, PSSG (Jubileumuitgave van Uitgeverij Passage), de bloemlezing Huus en een viertal bloemlezingen van de Dichtclub.

Hij trad op bij festivals als de Zwarte Cross en eerdere edities van Dichters in de Prinsentuin, en de talloze malen bij de Dichtclub in Groningen. Hij is ook als spoken word-artiest aangesloten bij Urban House Groningen. In muzikale samenwerkingen werkte hij met onder andere Steven Gilbers, Meindert Talma, MakeBelieve en Dicky Gilbers. Zelf publiceert hij tracks en muziekmixes onder de alias DJ Rapa. Daarnaast is hij actief als organisator van de jaarlijkse poëzieavond Winterdichters, van de verhalenwedstrijd Stuurloos en als jurylid bij Kunstbende.

Fotograaf: Reyer Boxem

Sacha Landkroon