Dit seizoen presenteren we een serie roman besprekingen van schrijvers uit verschillende culturen en verschillende perioden. Wat de boeken gemeen hebben is dat ze nog altijd boeien en interessant zijn om te lezen. Op het programma staan grote namen als Evelyn Waugh, Elias Canetti en Pascal Mercier, maar ook meer minder bekende titels van Dola de Jong, Angela Carter en Patricia Highsmith.
Elke bijeenkomst staat één titel centraal en word je uitgenodigd tot discussie over de betekenis van de roman en de mate waarin het boek je al dan niet heeft aangesproken. De lezingen worden gegeven door Coen Peppelenbos, Aletta Becker, Esmé van den Boom en Doeke Sijens.
In dit spraakmakende boek staat een jonge, hoogopgeleide zwarte man centraal, die geen kans krijgt om te slagen in het Amerika van voor de burgerrechtenbeweging. Deze gesegregeerde maatschappij weigert hem als een menselijk wezen te zien. Het verhaal volgt de fysieke en psychologische reis van de naamloze hoofdpersoon tegen de achtergrond van New York in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Het verhaal wordt in de eerste persoon verteld, door een naamloze Afro-Amerikaanse man die zichzelf als maatschappelijk onzichtbaar beschouwt. Hij blikt terug op zijn verleden en probeert zin te geven aan zijn leven, zijn ervaringen, en zijn positie in de Amerikaanse samenleving.
Deze lezing wordt gegeven door Doeke Sijens.