Met de interactieve lezing genaamd Culturele sensitiviteit: wat maakt het verschil? leert Maarten mensen bewuster te kijken en om te gaan met interculturele communicatie. De vraag ‘hoe kunnen we goed omgaan met culturele diversiteit?’ staat hierin centraal. Binnen de Nederlandse samenleving zijn veel verschillende culturen te onderscheiden. We komen daardoor privé of in het werk veel in aanraking met mensen uit andere culturele groepen. Dit is uiteraard heel mooi maar kan soms ook leiden tot misverstanden. Tijdens de lezing word je je meer bewust van je eigen denken en handelen.
Tevens wordt er een koppeling gemaakt met het boek Sonny Boy. Hoofdpersoon Rika van der Lans neemt als kostganger de van Suriname afkomstige man, Waldemar Nods, in huis. Waldemar voelt zich vaak ontheemd in Nederland. Het boek laat zien hoe men destijds keek naar mensen met een andere culturele achtergrond. Het was behoorlijk omstreden dat Rika als alleenstaande vrouw een Surinaamse man in huis nam. Later krijgen ze een relatie en een zoon, Sonny Boy.
Ook vandaag de dag blijft interculturele communicatie een boeiend, ingewikkeld en actueel onderwerp. Met de interactieve lezing van Maarten leren mensen hier bewuster naar te kijken en mee om te gaan.
Over Maarten:
Maarten Koekkoek is Organisatie- en Sociaal Psycholoog en werkzaam als docent bij de opleiding Toegepaste Psychologie op de Hanzehogeschool Groningen. Hier verzorgt hij onder andere workshops interculturele sensitiviteit