Na een studie filosofie kiest Peter van Lier voor de poëzie als uitdrukkingsvorm. De filosofie verdwijnt desondanks niet uit zijn leven en werk. Een filosofische grondhouding is voor hem ook in de poëzie essentieel. In zijn schrijven probeert hij afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en een openheid in het denken te creëren die een ervaring van de realiteit mogelijk maakt waarin de vervreemding is opgeheven. Verbijstering en verwondering zijn de stemmingen die hem sturen op deze weg. Naast gedichten verschenen er ook essays van zijn hand waarin de relatie tussen poëzie en filosofie centraal staat.
In deze lezing bespreekt Peter van Lier de filosofische invloeden op zijn leven en zijn werk aan de hand van auteurs als Albert Camus, Samuel Beckett, Martin Heidegger en Ludwig Wittgenstein. Wat zich toont is een ontwikkeling waarin de ervaring van absurditeit omslaat in een vorm van mystiek waarin de focus is gericht op het aspect van aanwezigheid van het bestaan.
Peter van Lier (1960) studeerde filosofie en ontwikkelde zich daarna als dichter en essayist. In 1994 verscheen het filosofische essay ‘Van absurdisme tot mystiek’ en in 2017 ‘Geachte afwezigen’, een bundel met essays over poëzie. Zijn zevende dichtbundel, ‘Af(breken) op(ruimen) in(pakken)’, kwam uit in 2020.
De entree bedraagt €10,- (graag contant). Reserveren is helaas niet mogelijk; het komt zelden voor dat we uitverkocht zijn. Kom op tijd, dan is er altijd een plaats.