Ga naar de inhoud

De Literaire Hemel

Met Tiemen Hiemstra, Dorly Deeg en Annet Mooij over Ischa Meijer


Stichting Literaire Activiteiten in Drenthe

Café de Amer

Amen 20, Amen

18,50


vr, 09 feb. - 20.00


Vrijdagavond 9 februari spreken Joep van Ruiten en Annette Timmer tijdens de Literaire Hemel in Amen met een drietal schrijvers.

Tiemen Hiemstra
over de kunst van het verdwijnen

Tiemen Hiemstra (1991) is geboren en getogen in Groningen. Als 18-jarige vwo-leerling won hij de landelijke finale Taal van de Kunstbende. Hij voelde zich aangemoedigd en verhuisde naar Antwerpen om Woordkunst te studeren. Daar leerde hij verhalen vertellen in verschillende vormen: roman, toneelstuk, interview, enzovoort.

In zijn debuutroman W is de beste vriend van hoofdpersoon Olaf van de ene dag op de andere onvindbaar geworden. Bestemming? Onbekend. Motieven? Idem. Olaf blijft met veel vragen achter en probeert het raadsel van de verdwijning op te lossen en zijn verhouding tot  W te ontrafelen. De W. verwijst naar de filosoof Ludwig Wittgenstein, die er ook een handje van had om plots in rook op te gaan. 

De Volkskrant koos Tiemen Hiemstra als één van de drie literair talenten 2024. “Met ‘W’ toont Hiemstra iemand die absurdisme en melancholie in evenwicht weet te houden. En dat is knap. Niet voor niets belandde hij ermee op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs. ‘W’ is een verrassend debuut dat doet uitkijken naar meer,” aldus Geertjan de Vugt.

Dorly Deeg
een realistische kijk op ouder worden

Dorly Deeg (1950) is als hoogleraar Epidemiologie van de Veroudering verbonden aan het VU Medisch Centrum en was tot haar pensioen wetenschappelijk directeur van de Longitudinal Aging Study Amsterdam.

Hoe leven ouderen, welke veranderingen treden op als je ouder wordt, en welke weerslag hebben die veranderingen op je welbevinden? Op onder meer die vragen probeert Dorly Deeg antwoord te geven in ‘Gewonnen jaren’. Daarvoor put ze niet alleen uit wetenschappelijk onderzoek maar ook uit ervaringen uit haar eigen leven. Haar boodschap: er is geen ‘toverpil’ om veroudering tegen te gaan; je kunt er wél mee leren omgaan.

Zij hoopt met haar boek te bereiken dat wensbeelden en schrikbeelden over oud worden en de oude dag plaatsmaken voor een realistisch beeld. Recht doen aan verscheidenheid en de veelzijdigheid van oud worden – dat is de enige manier waarop we voor alle ouderen een beter leven kunnen bereiken.

Annet Mooij
Ischa Meijer was een naar achteren levend mens

Ischa Meijer (1943- 1995) bezat een ongelooflijke productiviteit: boeken, toneelwerk, maar in de journalistiek lag zijn belangrijkste levensvervulling. Zijn interviews zijn befaamd.

Hij overleefde als baby samen met zijn ouders Westerbork en de verschrikkingen van Bergen-Belsen. Hij groeide op in een getraumatiseerd joods gezin. De breuk met zijn ouders werd de bron van zijn enorme scheppingsdrang.

‘Alles gaat op vroeger terug’ is de derde biografie van Annet Mooi. Eerder schreef zij over de feministe, concertzangeres en actrice Mina Kruseman en over Gisèle van Waterschoot van der Gracht. Beide boeken stonden op de shortlist van de Biografieprijs.