Ga naar de inhoud

Broodje met… Lucas Zandberg


Geboekt in haren

Forumbibliotheek

Brinkhorst 3, Haren

7,-


do, 25 apr. - 12.00


Boekverkoper Koen Slik (boekhandel Boomker) gaat in gesprek met de auteur over zijn nieuwste boek ‘De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom’. €7,00 inclusief broodje en glas (karnemelk). Aanmelden via onderstaande knop. U kunt aan de zaal pinnen.

Renée, verarmde telg uit een  voornaam geslacht, leidt samen met haar gezin een teruggetrokken bestaan  op het Franse platteland. Ze lijkt als twee druppels water op haar  moeder Hélène. Als deze onverwacht sterft bedenkt Renée samen met haar  man een plan. Ze doen alsof niet Hélène maar Renée zelf is overleden.  Renée neemt de identiteit van haar moeder aan, zodat het echtpaar geen  erfbelasting hoeft te betalen. Het lijkt een briljant idee. Maar ze  voorziet niet dat er geen weg terug is. Ze zal de rest van haar lange  leven met de gevolgen moeten leven. De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom is een  tragikomisch verhaal over leeftijd en identiteit, feit en fictie en het  ontdekken van onvermoede talenten. Lucas Zandberg liet zich voor dit  verhaal inspireren door de controverse rondom Jeanne Calment  (1875-1997), de oudste mens ooit.

Lucas Zandberg (Langezwaag10 oktober 1977) is een Nederlandse schrijver. Zijn romans hebben veelal een biografische en/of historische kern.

Hij debuteerde in 2007 met een roman over het werkelijke leven van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Acht jaar later verscheen Mijn leven is van mij, een herschreven versie van dit debuut.

Zandbergs tweede roman, De laatste maîtresse uit 2010, is gebaseerd op het leven van Madame du Barry, een Franse courtisane, en speelt zich af ten tijde van de Franse Revolutie.

In 2011 stapte Zandberg over naar uitgeverij De Arbeiderspers. Zijn derde roman Mayling, gebaseerd op het leven van de vrouw van Chiang Kai-Shek, verscheen een jaar later bij deze uitgeverij.[1]

Na een stilte van drie jaar verscheen in 2015 De vergeten prins. Deze roman is een mengeling van feit en fictie, losjes gebaseerd op een periode in het leven van de Nederlandse kroonprins Willem van Oranje-Nassau.

De rendementsdenker uit 2017 is een satirische roman over  het hedendaagse onderwijssysteem. Het verhaal is deels geïnspireerd op  het vastgoeddebacle van het ROC Leiden. Deze roman werd genomineerd voor het Beste Groninger Boek. [2]. In 2019 werd dit boek voor het theater bewerkt door theatergezelschap Toetssteen.[3]

De historische roman Keizerlijk geel uit 2019 kwam op de shortlist voor het Beste Groninger Boek 2020.[4]

In 2022 verscheen De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom, gebaseerd op Jeanne Calment die in werkelijkheid haar doodgewaande dochter Yvonne zou zijn en in  1934 de identiteit van haar toen overleden moeder Jeanne zou hebben  aangenomen om erfbelasting te ontduiken.

(bron: Wikipedia)