Ga naar de inhoud

De Literaire Hemel

Gilles van der Loo, Karin Sitalsing en Koen Hilberdink


Stichting Literaire Activiteiten in Drenthe

Café De Amer

Amen 20, Amen

18,50


vr, 12 jan. - 20.00


Vrijdag 12 januari interviewt Joep van Ruiten Gilles van der Loo over ‘Café Dorian’. De roman is een liefdesverklaring aan het café als hart van een stad en buurt, en aan de literaire fictie als meest waarheidsgetrouwe vertelvorm.
 
Met Karin Sitalsing wordt gesproken over ‘Blauwestad.’ In dit boek vertelt zij de geschiedenis van dit geruchtmakende “antonpieckerige” tekentafeldorp in Oost-Groningen. 
 
Annette Timmer gaat in gesprek met Koen Hilberdink, biograaf van de excentrieke uitgever en boekhandelaar Johan Polak (1928-1992). Polak was ook een literaire spilfiguur. Met zijn nagelaten kapitaal zal dit jaar voor het eerst de Johan Polak Poëzie Prijs worden uitgereikt. 

Gilles van der Loo (1973) studeerde af als klinisch psycholoog, werkte twintig jaar in alle denkbare functies in de Amsterdamse horeca en schreef voor Het Parool veelvuldig over restaurants. Hij debuteerde in 2010 als literair schrijver met het kortverhaal ‘Palermo.’
Zijn verhalenbundel ‘Hier sneeuwt het nooit’ werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Zijn vorige roman ‘Dorp’ stond op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs en Libris Literatuur Prijs.
In zijn vierde roman ‘Café Dorian’ brengt Van der Loo een bonte samenleving van mensen rondom dat café tot leven. Hij toont hoe het vertellen van verhalen verdriet kan helpen overwinnen: door vorm te geven aan de pijn.

“Stralende stijl, onvergetelijke taferelen, spannend, geheimzinnig, tastende gebeurtenissen, topboek,” aldus Thomas Verbogt in het Parool.

Karin Sitalsing (1976) schrijft als freelancejournalist voor onder meer Trouw en Vrij Nederland. Als correspondent voor de Volkskrant versloeg ze het ontstaan van Blauwestad. Met haar boek ‘Boeroes’ won ze de prijs voor Beste Groninger non-fictieboek. Ze woont al bijna 25 jaar in Noord-Nederland.

Voor ‘Blauwestad’ verdiepte Sitalsing zich in het infrastructurele project dat Oost-Groningen moest opstuwen in de vaart der volkeren. Ze sprak met plannenmakers en tegenstanders, boeren, bestuurders en bewoners. Als “schriever in stee” hield ze soms kantoor in het plaatselijke Havengebouw.
‘Blauwestad’ is een diepmenselijk verhaal over de strijd voor een betere leefomgeving, de grenzen van maakbaarheid, en de vraag of je je thuis kan voelen op een plek die twintig jaar geleden nog niet bestond.

Johan Polak was oprichter van zowel de Athenaeum Boekhandel als uitgeverij Polak & Van Gennep. Daarnaast droeg hij bij aan de homo-emancipatie. Verder was hij een verwoed en beroemd verzamelaar van bijzondere, bibliofiele uitgaven en van brieven en handschriften van zijn favoriete schrijvers, zoals Gerard Reve. Polak noemde zichzelf “biblioseksueel.”

Hij bepaalde dat zijn belangen na zijn overlijden behartigd moesten worden door de Johan Polak Stichting tot Instandhouding van het Bijzondere Boek. Deze stichting financiert een nieuwe poëzieprijs ter waarde van 50.000 euro, die vanaf 2024 jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van de beste Nederlandstalige dichtbundel, verschenen in de drie voorafgaande jaren. Zo blijft Polak ook ruim dertig jaar na zijn overlijden van belang voor de literatuur.

Koen Hilberdink is bestuurslid van Stichting Johan Polak Poëzie Prijs.
En schrijver  van ‘J.B.W.P. Het leven van Johan Polak.’ Deze biografie werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs, de Brusse Prijs
en de Biografie Prijs.

De interviews worden muzikaal omlijst door Maarten Koekkoek.
Boekhandel Van der Velde uit Assen is aanwezig met een stand.

De Literaire Hemel, vrijdag 12 januari 2024 in café De Amer in Amen 
Aanvang: 20.00 uur 
Toegang: € 18,50, inclusief twee consumpties
Kaartverkoop via www.literairehemel.nl