Ga naar de inhoud

Bestselleritis. Pleidooi voor avontuurlijk lezen

Camera 4

Het Grote Gebeuren

za, 11 feb. - 19.30


Ben jij ook besmet met de bestselleritis? Het kan haast niet anders, want door de bestselleritis wordt het je wel heel moeilijk gemaakt om een avontuurlijke lezer te zijn.

Het feit dat we vaak online boeken kopen en de algoritmes die dan invloed op je hebben, geeft je beperkt zicht op alle boeken die er zijn. De toevallige tip of vondst van de boekhandelaar krijg je in de online boekwinkel niet te horen. Het draait ook steeds meer om de verkoopcijfers waardoor het boekenaanbod steeds commerciëler wordt.

De gevolgen? Uitgevers zijn steeds terughoudender met het uitgeven van experimentele literatuur, boekhandels zijn terughoudender met het inkopen ervan en dus versmalt het literaire landschap. Ook de bibliotheek wordt gedwongen beperktere keuzes te maken doordat er steeds minder geld te besteden is. De schrijver staat hierdoor steeds meer onder druk en moet zelf zijn werk slim in de markt zetten – met alle gevolgen van dien voor de verlegen schrijver, ongeacht diens talent op papier. Het resultaat: ernstige bestselleritis. Zeer besmettelijk.

Is het te genezen? Boekhandelaar Ronnie Terpstra, uitgever Mizzi van der Pluijm, redacteur Menno Hartman maken samen met schrijver en dichter Simone Atangana Bekono de balans op van twintig jaar bestselleritis en bieden je perspectieven voor avontuurlijk(er) lezen onder leiding van Coen Peppelenbos.

 

BESTSELLER? NIETES!

Aansluitend bij dit programma start NOORDWOORD in haar online magazine de rubriek Bestseller? Nietes!  Waarin een lezer in tekst of beeld vertelt over een boek dat buiten de bestseller 60 staat, en dat het leven van deze lezer heeft veranderd. Iedere twee maanden wordt het stokje doorgegeven aan een volgende lezer. Welk boek hoort volgens jou in deze lijst thuis? 

Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

Bestselleritis. Pleidooi voor avontuurlijk lezen