Ga naar de inhoud

Muziek: LENA x NOORDWOORD Talent

Camera 4

Het Grote Gebeuren

za, 11 feb. - 21.00


LENA is een sprankelend jazzkwartet van de jonge jazzzangeres Laura Drion. Laura en haar trio vertellen een verfrissend en persoonlijk muzikaal verhaal waarmee ze een nieuwe relevantie willen geven aan jazz. Als uitgangspunt gebruiken zij hiervoor composities van jazzpianist Bill Evans. 

Tijdens haar studie aan het Rotterdamse conservatorium voelde Laura de urgentie om haar eigen kwetsbaarheid onder de loep te nemen en muzikaal te delen, om zo het idee van openheid en oprechtheid over te brengen naar haar luisteraars. Zij zette haar inspiratie om naar intieme teksten en arrangementen op de muziek van Evans, die zich daarvoor goed bleek te lenen. 

Voor Het Grote Gebeuren zijn Laura en haar trio op initiatief van NOORDWOORD Talent een samenwerking aangegaan met jonge, Groninger dichters Annegreet Bos en Olivier van Eijk. Zij hebben naar gezamenlijke raakvlakken gezocht om een zo eerlijk mogelijke tekst te schrijven op twee stukken van Bill Evans: Time Remembered (Olivier) en For Nenette (Annegreet). De bedoeling was hierbij dat de teksten van de dichters de melodie en harmonie van Evans ondersteunen, en vice versa. Dit bleek voor beide partijen een uitdagend maar inspirerend proces te zijn, met een verrassende uitkomst. De première van deze twee stukken is een onderdeel van het concert. 

De instrumentalisten in LENA zijn samengekomen op basis van hun sensitiviteit, eigenheid, en vermogen om een verhaal te interpreteren en over te brengen.  Op drums speelt de aan Codarts studerende Laurens Buijs (Codarts), op toetsen de afgestudeerde pianiste en elektronische componiste Agote Tamelyte (CvA), en als klap op de vuurpijl heeft het ensemble de eer om vanavond te spelen met gevierd contrabassist Stefan Lievestro.   

Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

Muziek: LENA x NOORDWOORD Talent