Ga naar de inhoud

Interview: Jeroen Wollaars in gesprek met Julia Franck

Camera 2

Het Grote Gebeuren

za, 11 feb. - 20.45


Een ‘nogal verpletterend boek’. Zo omschreef Trouw-recensent Andrea Bosman de laatste roman van Julia Franck. In het vorig jaar verschenen Werelden uit elkaar schrijft Julia Franck over haar chaotische, disfunctionele kindertijd. Het gezin vluchtte gedurende de Koude Oorlog van Oost- naar West-Duitsland om daar op een vervallen boerderij een nieuw bestaan op te bouwen. Franck beschrijft onder andere de verwaarlozing die ze als kind ondervond. Samen met haar drie zussen moesten ze zichzelf maar zien te redden, terwijl moeder Anna druk was met haar eigen wereldvreemde leven. Als dertienjarige besloot Franck om op zichzelf te gaan wonen. In het boek verbindt ze haar ervaringen met andere werelden zoals het welgestelde, traditionele gezin van haar eerste grote liefde, Stephan. Het is een zeer intens en ook haar meest persoonlijke boek tot nu toe.

De Duitse schrijfster Julia Franck trok in Nederland de aandacht met boeken als ‘Kampvuur’ en ‘De middagvrouw’. Het laatstgenoemde boek werd in 2007 bekroond met de Deutsche Buchpreis. Julia Franck wordt tijdens Het Grote Gebeuren geïnterviewd door Jeroen Wollaars, voormalig Duitsland-correspondent van het NOS Journaal en op dit moment een van de presentatoren van Nieuwsuur.

Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

Foto:

Foto: Mathias Bothor

Julia Franck © Mathias Bothor / photoselection [No image is to be copied, duplicated, modified or redistributed in whole or part without the prior written permission from photoselection GmbH. Fon: +49 30 787 13 65 0. mail@photoselection.de]