Ga naar de inhoud

Genderongelijkheid? ­­Fixdit!

Camera 1

Het Grote Gebeuren

za, 11 feb. - 19.30


Gendergelijkheid in de literatuur? Nog lang niet! De literaire canon wordt anno 2022 nog steeds door mannen gedomineerd. Net als recensies en boekenlijsten op de middelbare school. Over vrouwelijke schrijvers wordt zelfs anders geoordeeld. Een roman waarin een vrouw haar identiteit verkent, wordt een vrouwenboek genoemd, terwijl een roman waarin een man op onderzoek gaat naar zichzelf een Bildungsroman heet.

Vrouwelijke schrijvers, non-binaire schrijvers en schrijvers van kleur zijn overal, werken hard, schrijven door, en schrijven goed, maar blijven keer op keer benadeeld in de literaire kritiek en onderbelicht op het podium.

Schrijverscollectief Fixdit ziet dat en wil dat dit gefixt wordt en dat de canon wordt uitgebreid met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs. Vanuit optimistische woede en bondgenootschap schreven elf auteurs daarom een manifest over hun visie op gender(on)gelijkheid. Dit presenteerden zij najaar 2022 op diverse festivals en evenementen door het hele land. Tijdens Het Grote Gebeuren blikt het collectief onder leiding van Renée van der Sluis terug op deze acties én vooruit naar vervolgstappen.

Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

Foto: Serge Ligtenberg

den haag, 25-9-2022. foto serge ligtenberg, fixdit