Ga naar de inhoud

€r gaat niets boven Groningen!

Camera 2

Het Grote Gebeuren

za, 11 feb. - 23.15


‘Er gaat niets boven Groningen’ is een slogan die al sinds 1989 in gebruik is. Het is een knipoog naar de afstand tot de randstad en het weidse landschap. Het is ook een uiting van trots, van Groningers op onze bruisende stad en onze prachtige, unieke provincie. Toch kunnen we als Groninger ook niet om de problematiek van de gasbevingen, de armoede en energietransitie heen. Had dit ook anders kunnen zijn?

Volgens de Amerikaanse topdiplomaat Charles Hill, die werkte voor wereldleiders van Kissinger tot George W. Bush, heeft elke leider literatuur nodig. Via literatuur kan een leider nieuwe ideeën uitproberen en ideeën van anderen eigen maken, is de gedachte. Met dat in het achterhoofd houden we tijdens Het Grote Gebeuren de Groningse kwestie graag eens tegen het licht. De gaswinning leverde de Nederlandse schatkist omgerekend maar liefst 454 miljard euro op. Hoe zou Groningen eruit hebben gezien als dit geld ten goede was gekomen aan Groningen zelf? Aya Sabi gebruikte deze vraag als inspiratie voor een kort verhaal die ze speciaal voor de gelegenheid schreef; Auke Hulst werkt aan novelle over de Slochter Vrijstaat.

De Groningse schrijvers Lammert Voos en Fieke Gosselaar beschrijven juist de harde realiteit. Lammert Voos schreef een trilogie gebaseerd op zijn ‘disfunctionele familie’ die zich afspeelt in het noorden van Groningen. Alcohol, modder en misbruiken zijn ingrediënten voor een verhaal over mensen die niet verder komen in het leven. Fieke Gosselaar laat in Als je ze kent zien dat iemand uit een rijke familie ook kan afglijden. Voor haar roman die speelt in de Oosterparkwijk sprak ze onder meer met medewerkers van de voedselbank.

Met hun werk bieden de schrijvers verbeelding aan de leiders van deze tijd en die van de toekomst. Anne Jan Toonstra gaat met hen in gesprek om te onderzoeken wat de provincie Groningen is, had kunnen zijn en wat de opdracht moet zijn voor leiders van nu.

Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

€r gaat niets boven Groningen!