Ga naar de inhoud

Dit alles ben ik (niet)

Camera 5

Het Grote Gebeuren

za, 11 feb. - 20.45


Je bent man of vrouw, dader of slachtoffer, wit of zwart, links of rechts. Aan de rand van Europa moet je kiezen wie je bent, Rus of Europeaan, avonturier of vluchteling. Een Groninger is in de ogen van velen onlosmakelijk een NAM-slachtoffer en indirect bijdrager aan de energiecrisis.

Wat doet wie je bent met de rol die je kiest of die voor je wordt gekozen? Mariken Heitman, Ted van Lieshout en Aya Sabi en Israel van Dorsten spreken met elkaar over zelfbeeld en imago; over de lusten en lasten van hokjesdenken, over wat de waarde is van identiteit en hoe dat onze samenleving vormt.

In de fascinerende roman Wormmaan worstelt de hoofdpersoon Elke (‘iedere’) met haar frustratie over dat mensen de neiging hebben alles en iedereen te categoriseren. Ted van Lieshout schreef verschillende romans over pedofilie en seksueel misbruik en maakt knap invoelbaar hoe de slachtofferschap en daderschap soms deels worden opgelegd door de sociale omgeving, maar niet altijd zo sterk worden ervaren. Israël van Dorsten leefde jarenlang afgezonderd van de samenleving en stond soms uren- of wekenlang zijn eigen identiteit af aan denkbeeldige identiteiten. Hoe dat mogelijk is analyseert hij prachtig in zijn veelgelezen boek. Aya Sabi schreef met haar indrukwekkende debuutroman over generaties Marokkaanse vrouwen een protest tegen stereotypering. Onder leiding van filosoof Ronald Hünneman belichten deze schrijvers het onderwerp vanuit verschillende hoeken.

Dit programma is onderdeel van het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.

Dit alles ben ik (niet)