Ga naar de inhoud

Julia Franck

Na een stilte van tien jaar verscheen er eindelijk weer nieuw werk van Julia Franck (1970). De Nederlandse vertaling, Werelden uit elkaar, verscheen tegelijkertijd met het Duitse origineel. Hoewel ze in eerdere romans al uit haar jeugd putte is Werelden uit elkaar helemaal autobiografisch. Op achtjarige leeftijd vertrekt ze met haar zussen en moeder van Oost-Berlijn naar West-Duitsland. Daar leeft het gezin als buitenstaanders met een moeder die liever de pasgeboren biggetjes in de gaten houdt dan dat ze zich om haar gezin bekommert.

Franck debuteerde als schrijver in 1997 en schreef tot 2011 vijf romans en twee verhalenbundels. In 2000 ontving ze de Ingeborg-Bachmannprijs en in 2007 werd De middagvrouw bekroond met de Deutscher Buchpreis. Al het werk van Franck is in Nederlandse vertaling verschenen.

Foto: Mathias Bothor

 

Julia Franck © Mathias Bothor / photoselection [No image is to be copied, duplicated, modified or redistributed in whole or part without the prior written permission from photoselection GmbH. Fon: +49 30 787 13 65 0. mail@photoselection.de]