Ga naar de inhoud

Freek de Jonge

Freek de Jonge (1944) werkt al een tijd aan zijn memoires. Vier jaar na publicatie van het tweede deel verscheen onlangs deel één Kom verder! Dat het tweede deel als eerste verscheen is niet gek: De Jonge beschrijft hierin zijn jeugd in Zaandam, de relatie tot zijn vader en de wens om in diens voetsporen te treden en dominee te worden.

Kom verder! beschrijft de vroege jeugd van Freek de Jonge, maar vooral het leven van zijn vader en opa. Het was in 1900 dat zijn opa op veertienjarige leeftijd een roeping krijgt. Dat heeft tot gevolg dat Freek zijn vader, die in 1915 ter wereld komt, voorbestemd wordt om predikant te worden. Na zijn studie in Groningen wordt het Groninger Westernieland de eerste gemeente waar zijn vader voorgaat. Om de baan te krijgen, trekt vader De Jonge op de fiets langs de lidmaten. Hij en zijn vrouw hebben Freek namelijk al verwekt voor het huwelijk.

De Jonge is de beroemdste domineeszoon van Nederland. Met Bram Vermeulen vormde hij het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen waarmee hij tot 1979 samenwerkt. In 1980 speelde hij zijn eerste solovoorstelling. Hij maakte films, liedjes en schreef meerdere boeken. In 2018 ‘woonde’ hij samen met zijn vrouw Hella in het Groninger Museum tijdens de expositie Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven.

Foto: Guus Schoonewille

MUIDENBERG - Portret Caberatier Freek de Jonge. - ANP COPYRIGHT GUUS SCHOONEWILLE