Ga naar de inhoud

Mattijs Deraedt

Mattijs Deraedt (1993) is een Vlaamse schrijver en poëzieredacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans. Hij studeerde Schrijven aan het RITCS en publiceerde onder meer in De Gids, Het Liegend Konijn, Tirade, Revisor en Deus Ex Machina. Hij werd derde bij Write Now! 2017, een schrijfwedstrijd voor jongeren, en trad in 2018 op bij Vers van het Mes, een poëzieprogramma van deBuren en Perdu. Ook is hij zanger en tekstschrijver bij WLAZLO, een band dat rock, indie en spoken word combineert.

In 2020 verscheen zijn debuutbundel De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan, over mannelijkheid in de 21e eeuw, waarmee hij de shortlist van de Grote Poëzieprijs 2021 haalde. Na deze uitgebreide introspectie wendt hij zijn blik naar buiten, wat resulteert in zijn volgende bundel Kleine wereld (2023). In deze bundel zoekt hij naar de mysterieuze laag onder het alledaagse, en benadrukt hij het grootse in de kleine dingen.

Hij stond op verschillende podia in Nederland en België. Zo trad hij op bij deBuren, Perdu, de openbare bibliotheek van Amsterdam, De Nwe Tijd en de Nacht van de Poëzie in 2021 en 2022. Daarnaast geeft hij workshops rondom poëzie aan het RITCS en op verschillende onderwijsinstellingen.

Fotograaf: Bert Potvliege

Mattijs Deraedt