Ga naar de inhoud

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker die in haar werk op een toegankelijke manier onderzoekt hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. In haar voorstellingen vermengt ze genuanceerd activisme met poëzie en humor.

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar 2021.

Daarnaast maakt Marjolijn van Heemstra regelmatig podcasts (o.a. Sør, Stadsastronaut, Als geschiedenis in je opstaat). Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende literaire prijzen, haar laatste roman werd in acht landen vertaald.

Het komende jaar zal ze zich als theatermaker voornamelijk bezighouden met De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker in een stad met veel te veel licht. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren.

Fotograaf: Frank Ruiter
Marjolijn van Heemstra