Ga naar de inhoud

Marga Kool

Marga Kool (1949) is schrijver, politica van D66 en voormalig dijkgraaf van Waterschap Reest en Wieden. Ook was ze hoofd van een kleuterschool en docent Nederlands. Als schrijver publiceert ze zowel in het Nederlands als in het Drents. Ze schrijft poëzie, proza, theaterteksten, liedteksten, muziekverhalen en columns. In haar werk behandelt ze thema’s vanuit haar eigen leven, zoals het verschil tussen man en vrouw, moederschap, je uiten in het Drents, alsook verschillende maatschappelijke en universele thema’s.

Haar literaire carrière begon met de creatie van haar televisiespel genaamd Niemandsland in 1969 (hoofdprijs van een schrijfwedstrijd; uitgezonden door de AVRO). Een jaar later volgde haar verhalenbundel Liefje, lijden heeft geen kleur (1970). In 1980 verscheen haar debuutbundel in het Drents, Achter oen ogen. Haar werk verscheen ook in Oeze Volk, Drenthe, Roet en meerdere bloemlezingen. In het najaar van 2023 verschijnt haar gedichtenbundel Voor mijn lieve wandelaar.

Ze is ook zeer maatschappelijk betrokken, zowel bij politieke als streektaalactiviteiten. Zo zette ze zich in bij verschillende organisaties voor de Drentse cultuur en taal, bijvoorbeeld als medeoprichter en voorzitter van Stichting Het Drentse Boek en lid van het projectbestuur Drentse Taol. Ook produceerde en presenteerde ze het wekelijkse Drentstalige radioprogramma Mandielig voor Radio Noord en verzorgde ze honderden optredens en lezingen. Voor haar literaire werk en maatschappelijke activiteiten kreeg ze de Johanna van Burenprijs, de Zilveren Anjer van het Prins Bernhardfonds en de Culturele Prijs van Drenthe.

Fotograaf: Alfred Oosterman

Marga Kool