Ga naar de inhoud

Joost Oomen

Joost Oomen (1990) is schrijver, spreker, columnist en muzikant. Hij studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In het jaar 2010-2011 was hij huisdichter van de RUG en in 2013 en 2014 was hij stadsdichter van Groningen. In 2011 debuteerde hij met zijn dichtbundel Vliegenierswonden. Daarna heeft hij nog een dichtbundel, een novelle en twee romans gepubliceerd.

In 2011 won hij het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur en hij werd door De Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van 2021. In 2021 stal hij de harten van het brede Nederlandse publiek toen hij meedeed aan de nationale kennisquiz De slimste mens. Hij haalde hier de finale en werd derde. Als columnist werkt hij bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Recentelijk verscheen zijn laatste dichtbundel Lievegedicht (2023), over de liefde. Hij heeft als dichter en performer opgetreden op onder andere Crossing Border, eerdere edities van Dichters van de Prinsentuin, het Gedichtenbal en Lowlands. In het verleden is hij zelf, samen met Marleen Nagtegaal, voor enkele jaren de organisator geweest van Dichters van de Prinsentuin, maar dit jaar zullen we opnieuw van hem als dichter kunnen genieten tijdens zijn voordrachten op het festival.

Fotograaf: Liz van den Akker

Joost Oomen