Ga naar de inhoud

Jane Leusink

Jane Leusink (1949) is schrijver, letterkundige, docent en recensent. Ze studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is ze docent aan de Schrijversvakschool Groningen en recensent voor de literaire weblogs Tzum en Ooteoote.

Ze schreef Koken op het Hogeland (1999), een kook-, lees- en kijkboek dat bekroond werd als een van de Best Verzorgde Boeken van 1999. Verder heeft ze artikelen geschreven voor het cultureel gastronomische magazine Bouillon! en haar gedichten verschenen onder meer in literaire tijdschriften zoals Liter, Poëziekrant, Revolver en Het Liegend Konijn. Ook trad ze op bij verschillende poëziefestivals en nam ze deel als jurylid aan verschillende poëziewedstrijden.

In 2003 verscheen haar debuutbundel Mos en gladde paadjes, die bekroond werd met de C. Buddingh’-prijs. Ze heeft daarnaast nog vijf dichtbundels uitgegeven, de meest recente hiervan is Kraanvogels (2022). In deze bundel behandelt ze thema’s als ontwikkeling, dood en rouw. Ze beschrijft en verkent de persoonlijke geschiedenis van de Balinese vorsten die ritueel zelfmoord pleegden in 1906, de Russische, Poolse en Joodse achtergrond van haar overleden man en de herinneringen aan haar overleden dochter die als schaapherder in de Pyreneeën leefde voordat ze kanker kreeg.

Fotograaf: Wisemice

Jane Leusink