Ga naar de inhoud

Jan Glas

Jan Glas (1958) is schrijver, beeldend kunstenaar, vertaler, zanger en fotograaf. Na zijn debuutbundel De vangers van zummer (2004) publiceerde hij nog twee Groningstalige en twee Nederlandstalige dichtbundels. In 2009 verscheen het boek Stel je bent Schilder, een samenwerking met beeldend kunstenaar Dolf Verlinden. Zijn eerste bundels heeft hij in 2012 bijeengebracht in de verzamelbundel Dubbel glas: de verzamelde Groningse gedichten. Zijn meest recente bundel is Het waaide er (2017).

Hij was medesamensteller van een aantal Groningstalige bloemlezingen, waaronder De 100 Mooiste Groningse gedichten (2006) wat in 2006 de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden won. In datzelfde jaar won hij ook de Duitse Freudenthal-prijs en de Literaire Prijs. In 2013 stond hij als eerste Groningstalige dichter op het podium van Poetry International. Hij las zijn gedichten voor in Duitsland, Turkije en Ierland en stond op festivals als Wintertuin, de Poëziemarathon, het Dunya Festival, het Gedichtenbal, Poëzie aan de Steiger, de 32e Nacht van de Poëzie en eerdere edities van Dichters van de Prinsentuin.

Tijdens de avonden van Kantoorpoëzie las hij voor als non en kroop hij in de huid van Gerard Reve en las een aantal van diens gedichten voor, liggend in bed, vergezeld van een mariabeeldje en twee lieve jongens: zogenaamd Woelrat en Teigetje.

Als zanger en tekstdichter was hij betrokken bij de opnamen van twee Groningstalige jazz-cd’s: Glas & Klat (samen met Boelo Klat) en Diezeg Laand (met Glas, Scheele & Lass).

Fotograaf: Bert Jippes

Jan Glas