Ga naar de inhoud

Hélène Gelèns

Hélène Gelèns is schrijver en filosoof. Als dichter experimenteert ze graag met taal, ritme en meerstemmigheid, wat resulteert in een speelse combinatie van klanken en betekenis. Ze publiceerde vier dichtbundels die lovend zijn ontvangen: niet beginnen bij het hoofd (2006, nominatie C. Buddingh’-prijs), zet af en zweef (2010, Jan Campertprijs), applaus vanuit het donker (2014) en beginnen voor gevorderden (2022, shortlist Grote Poëzieprijs).

Daarnaast maakte ze een hoorspel, Golfbrekers, dat is uitgezonden op NPO1 in 2017, en schreef ze een libretto voor een oratorium dat in 2007 in première ging. Verder geeft ze lezingen, schrijft ze essays, en geeft ze een poëziecursus aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Haar werk is vertaald en gepubliceerd in onder andere Argentinië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, India, Polen, Spanje en de Verenigde Staten. Ze treed ook regelmatig op in binnen- en buitenland, zowel solo als met musici. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman en aan een nieuwe dichtbundel.

Hélène Gelèns