Ga naar de inhoud

Guillaume Pool

Guillaume Pool werd geboren in Paramaribo en vervolgens heel jong door zijn moeder afgestaan omdat ze hem niet te eten kon geven. Daarom speelde zijn jeugd zich af op het Surinaamse platteland, waar hij het hulpje van een medicijnman was.

Via omwegen belandde Pool aan het einde van zijn puberteit in een theatercursus. Daar begon zijn fascinatie voor taal, het vertellen van verhalen, voor literatuur en de klassieken. Toch duurde het nog even voordat hij dichter werd. Eerst emigreerde hij in 1964 naar Groningen, waar hij als analist aan de universiteit werkt. Migranten waren er in Groningen in die tijd nog nauwelijks.

In 1990 schreef Pool zijn eerste gedicht in het Sranantongo (Surinaams) en won daarmee de Rotterdamse Poetry Park Poëzieprijs. Hij schreef ook gedichten in het Nederlands en won ook daarmee prijzen.

Pools gedichten zijn gemaakt om voor te dragen. Hij geeft dan ook meer om ritme dan om maat. Zijn gedichten zijn vrijwel altijd geëngageerd.  Ze gaan bijvoorbeeld over de armoede uit zijn jeugdjaren, Suriname, mystiek en religie, de Tweede Wereldoorlog, migrantenervaringen en de dood.

Pool is niet alleen dichter maar ook vertelkunstenaar. Hij vertelt verhalen uit verschillende culturen. Hierbij ontleent hij veel aan het Afro-Surinaamse cultuurgoed, dat een voortdurende dialoog aangaat met culturen uit andere werelddelen.

Guillaume Pool